Hlavní obsah

Poslanci jednání o rozpočtu nedokončili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Návrhem státního rozpočtu na příští rok se ve středu v prvním čtení zabývali poslanci. Projednávání zákona však zůstalo otevřené, zákonodárci se dohodli na pokračování jednání v příštím týdnu. V prvním čtení zákona se schvalují jeho základní parametry, tedy výdaje, příjmy a schodek. Pokud návrh projde do druhého čtení, nebudou pak už moci tyto parametry měnit. Vládní návrh počítá se schodkem 70,8 miliardy korun.

Článek

Sněmovna začala o rozpočtu debatovat kolem poledne. Po následné přestávce se rozproudila diskuse k projednávanému zákonu, která se protáhla do podvečerních hodin. Z tohoto důvodu bylo zřejmé, že k samotnému hlasování se poslanci vůbec nedostanou. Sněmovna pouze odhlasovala přesunutí projednávání na příští týden.

Vláda navrhuje, aby stát příští rok hospodařil s deficitem 70,8 miliardy korun, výdaji 1,107 biliónu korun a příjmy 1,037 biliónu. Pokud návrh projde, bude se o konečné podobě, tedy o tom, kolik který resort dostane peněz, rozhodovat v prosinci.

Levice chce návrh zahodit už teď

Komunisté již oznámili, že návrh nepodpoří, sociální demokraté chtějí podat návrh na zamítnutí. Na středeční tiskové konferenci ČSSD stínový ministr financí Bohuslav Sobotka oznámil, že návrh rozpočtu na rok 2008 povede k růstu inflace a zadluží zemi.

Šéf ČSSD Jiří Paroubek rezolutně prohlásil: "Takový rozpočet nemůžeme podpořit."

Návrh odráží vládní reformu veřejných financí, která začne platit od ledna. Počítá s postupným snižováním schodků rozpočtu.

Rozpočet v prvním čtení zřejmě projde

Vládě se zřejmě podaří návrh v prvním čtení prosadit. Spoléhá na bývalé poslance ČSSD Miloše Melčáka a Michala Pohanku. Melčák ještě v úterý nevěděl, zda návrh podpoří, za špatné by však pokládal, pokud by stát musel hospodařit podle rozpočtového provizoria.

Provizorium by nastalo, pokud by se návrh nepodařilo schválit do konce roku. Stát by pak musel hospodařit podle rozpočtu z předchozího roku. Definitivní hlasování o rozpočtu by se mělo odehrát začátkem prosince.

Reklama

Související články

Poslanci zahájí boj o rozpočet

Poslanci v úterý odhlasovali, že rozpočet v prvním čtení projednají ve středu. Bude se hlasovat pouze o výši příjmů a výdajů. Vláda odsouhlasila rozpočet...

Výběr článků

Načítám