Hlavní obsah

Poslanci dali šanci odkladu státních maturit

– PRAHA

Odložení státních maturit z roku 2008 na rok 2010 je stále možné. Předpokládá ho novela, kterou poslanci odpoledne nezamítli, přestože to požadovali sociální demokraté a komunisté. Předloha tak míří do parlamentních výborů, poté o ní dolní komora rozhodne. Postoj k odložení maturit nebyl jednotný ani mezi koaličními stranami. Výhrady k němu měli lidovci, ani oni však nakonec novelu nepotopili.

Článek

Udržení návrhu na odklad maturit při životě pomohli také dva bývalí členové klubu ČSSD Michal Pohanka a Miloš Melčák, kteří se hlasování zdrželi. Stejně se však podle počítačového záznamu zachovaly i dvě sociální demokratky Anna Čurdová a Lenka Mazuchová. Sociálním demokratům a komunistům se nakonec nepodařilo prosadit ani přerušení debaty o novele.

Zatím školský zákon počítá s tím, že již od školního roku 2007/2008 se tvář maturit podstatně změní. Měly by mít dvě části - státní a školní. Obsah, formu i kritéria společné části stanoví stát, druhá část má být věcí školy. Zastánci této novinky si od ní slibují sblížení úrovně "zkoušky z dospělosti" na různých školách. Maturita by podle nich také mohla hrát větší roli při přijímání na vysokou školu.

Maturity podle kritiků nejsou připraveny

Autoři novely, ale například i ministryně školství Dana Kuchtová (Strana zelených), však soudí, že nové maturity nejsou připraveny. Míní, že u společné části maturit není vyjasněn obsah ani koncepce. Nejsou hotové rámcové vzdělávací programy, které jsou podle nich podmínkou úspěšného spuštění jednotných maturit.

Socialisté a komunisté si myslí, že odklad o dva roky jen zbytečně zdrží zkoušku, která má prověřit kvalitu středních škol a zlepšit přípravu žáků na vysoké školy. "Za dva roky budou odpůrci maturit argumentovat úplně stejně jako nyní a budou chtít další odklad," uvedla například poslankyně ČSSD Vlasta Bohdalová.

Lidovci chtějí ohledně maturit jasno

Lidovci dnes sice novelu svých koaličních kolegů neodmítli, předsedkyně jejich klubu Michaela Šojdrová ale dala najevo, že prodlužování nejistoty ohledně maturit odmítá. Připustila, že maturity by bylo případně možné odložit o jeden rok.

Kuchtová ale prohlásila, že je nutný přinejmenším dvouletý odklad. Odložení o dva roky je minimum, které potřebujeme, soudí. Její stranický kolega Martin Bursík se domnívá, že unáhlené spuštění státních maturit by mohlo poškodit celou jednu generaci studentů.

Poslanci ČSSD a KSČM nabízejí kompromis v podobě vlastního návrhu novely, který zatím Sněmovna neprojednávala. Navrhli rozložit zavedení společných státních maturit do dvou kroků. Chtějí, aby z volitelného předmětu žáci podle nových pravidel maturovali až ve školním roce 2009/2010. Společná maturita z povinných předmětů, tedy z českého a z cizího jazyka, by ale podle nich měla do škol vstoupit podle plánu, tedy již ve školním roce 2007/2008.

Anketa

Souhlasíte s odkladem státních maturit?
Ano, o jeden rok
1,9 %
Ano, minimálně o dva roky
90,7 %
Ne
7,4 %
Celkem hlasovalo 6547 čtenářů.

Reklama

Související články

PRÁVO: Mračna nad státními maturitami

Tento měsíc se na politické scéně rozpoutala další z vln vášnivých diskusí nad smyslem státních maturit. Je zarážející, že se tak děje krátce před jejich...

Vláda projedná odklad maturit

Návrh dvouletého odkladu státních maturit má na programu svého středečního zasedání vláda odstupujícího premiéra Mirka Topolánka. Předloha, kterou vypracovali...

Výběr článků

Načítám