Hlavní obsah

Poslanci chtějí zakázat domobranu

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Česko nejspíš už příští rok zakáže zákonem jakoukoli formu domobrany. Ačkoli na návrhu zákona o nakládání se zbraněmi obsahujícím zákaz vzniku různých paramilitárních skupin původně pracovalo ministerstvo vnitra, nakonec – kvůli rychlejšímu projednání a schválení – dali dohromady návrh zástupci všech sněmovních partají. Bez výjimky, tedy i s podporou SPD.

Foto: Profimedia.cz

Poslanci v novém zákonu navrhují zákaz paramilitárních složek.

Článek

Pod návrh se podepsali i tři zástupci SPD, ačkoliv šéf jejího poslaneckého klubu Radim Fiala v září na sociálních sítích napadl ministra vnitra s tím, že se chytá kriminalizovat občany, kteří se sdružují v branných spolcích.

„Hnutí SPD se této snaze postaví ve Sněmovně na rozhodný odpor,“ napsal Fiala.

Jak řekl Právu šéf sněmovního výboru pro bezpečnost Radek Koten (SPD), který se pod návrh podepsal, není v něm ani slovo o domobraně, ale návrh hovoří o paramilitárních skupinách.

Česko prohrálo soud proti směrnici EU, majitelé zbraní se ale obávat nemusí

Domácí

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) potvrdil, že zákon bude brzy ve Sněmovně. „Je to po dohodě s ministerstvem vnitra, a to jak kvůli rychlosti, tak proto, abychom spojili projednávání implementačního a nadstavbového zákona a současně abychom minimalizovali riziko sankcí ze strany EU,“ řekl.

Hamáček tím narážel na fakt, že Česko nedávno prohrálo u Soudního dvora EU spor o zavedení směrnice o zbraních zpřísňující legální držení zbraní, a tudíž bude muset směrnici projednat.

Aby však majitelům zbraní poslanci směrnici kompenzovali, rozhodli se její schválení spojit s tzv. nadstavbovým zákonem, který počítá se systémem střelecké přípravy, jenž by měl držitele zbraní ochránit před dalšími omezeními. A poslanci přidají i zákaz paramilitárních složek.

Domobranecká scéna se postupně integruje
ze zprávy BIS

Poslanci předpokládají, že zákon by mohl začít platit od poloviny příštího roku. Podle navrhovatelů je cílem především znemožnit, aby se paramilitární skupiny, které jsou mimo ofi­ciální bezpečnostní systém, vyzbrojovaly a často se zbraněmi usilovaly o prosazování svých ideologických cílů.

Právě na snahy zakládat ozbrojené spolky poukázala před pár dny ve výroční zprávě civilní kontrarozvědka (BIS). Tvrdí, že zatímco loni nepředstavovalo působení paramilitárních uskupení reálnou a bezprostřední hrozbu pro demokratické základy a bezpečnost ČR, letos už je situace jiná. „Domobranecká scéna se postupně integruje,“ napsali zpravodajci.

Podle jejich odhadů sdružují tyto skupiny v Česku kolem dvou tisíc lidí, kteří procházejí výcvikem, cvičí střelbu a jsou připraveni zapojit se do obrany země tam, kde stát – podle jejich názoru – selhává.

Aktivita rozvědek Číny a Ruska v Česku se zvyšuje, upozornila BIS

Domácí

Jak vyplývá z poznatků tajné služby, loňská stagnace těchto aktivit souvisela zejména s nenaplněním obav z příchodu většího množství migrantů a také s vnitřním stavem jednotlivých uskupení. Spíš než radikály s jasným ideologickým ukotvením tyto skupiny podle BIS přitahují především osoby, které bojový výcvik a činnost v rámci domobran vnímají jako volnočasovou aktivitu a hobby.

Podle návrhu zákona o nakládání se zbraněmi hrozí zakladatelům podobných uskupení pokuta 200 tisíc korun.

Anketa

Souhlasíte se zakázáním domobrany?
Ano
14,3 %
Ne
85,7 %
Celkem hlasovalo 4250 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám