Hlavní obsah

Poslanci chtějí dohlédnout na NBÚ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sněmovna v úterý podpořila vznik kontrolní komise pro Národní bezpečnostní úřad (NBÚ). Komise by měla být sedmičlenná a její pravomoci by se měly podobat těm, které má komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby (BIS).

Článek

NBÚ je nyní předmětem politických diskusí i kvůli aféře někdejšího sekčního šéfa NBÚ Vladimíra Šišy, jenž je obviněn z korupce. Podle policie Šiša bral úplatky v souvislosti s kauzou konkurzů údajně zmanipulovaných ústeckým soudcem Jiřím Berkou.

Ředitel NBÚ Jan Mareš však prohlásil, že Šiša nemohl ovlivňovat průběh bezpečnostních prověrek. Policie uvádí, že má důkazy o pokusech zasáhnout do probíhajících prověrek. Jedním z hlavních důkazů proti Šišovi jsou odposlechy mezi ním a šéfy údajného konkurzního gangu. Podle policie Šiša za úplatek slíbil, že bude ovlivňovat průběh některých bezpečnostních prověrek.

Sněmovna má již několik kontrolních komisí. Poslanci působí v komisi pro kontrolu činnosti BIS, v komisi pro kontrolu činnosti Vojenského obranného zpravodajství a v komisi pro kontrolu použití operativní techniky Policie ČR, které se v politické hantýrce přezdívá "velké ucho".

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám