Hlavní obsah

Poslanci budou až do voleb rozlétaní po světě

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová
PRAHA

Už jen pět týdnů mají před sebou současní zákonodárci a zbývající dny si chtějí ještě patřičně užít. Svědčí o tom plán jejich zahraničních cest.

Článek

Jen během dvou jednání organizačního výboru, který musí každou cestu poslanců do ciziny schválit, dostalo zelenou dvacet výjezdů s desítkami poslanců.

Ačkoli předseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) již na začátku volebního období tvrdil, že hlavním tématem zahraniční politiky současného parlamentu bude Evropská unie, jsou cílem poslaneckých delegací cestujících na poslední chvíli jiné země: Čína, Vietnam, Venezuela, Indie, USA, Libye nebo Kazachstán, objevuje se tu Egypt, Jihoafrická republika či Arménie. Cest do zemí EU je vzhledem k Zaorálkově prohlášení málo, zachraňují to pravidelné účasti členů stálých zahraničních delegací v Radě Evropy či při NATO.

"Pokud jde o EU, pak počet cest se pochopitelně proti období, kdy jsme usilovali o členství, snížil. To už je teď ,doma". Nyní ČR vystupuje aktivně ve Středomoří, speciální poslání má také v jihovýchodní Asii," řekl Právu místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip (KSČM), který je pověřen koordinací zahraničních cest komory.

ČR podle něj také hledá podporu ve svém úsilí stát se nestálým členem Rady bezpečnosti OSN. "Předmětem jednání poslanců v zahraničí bývají většinou přípravy smluv a zákonů, například týkajících se ochrany investic tam, kde jsou silné ekonomické zájmy ČR, nebo dohod o sociálním a zdravotním pojištění v zemích, kam míří stále více českých turistů nebo je obousměrný pohyb pracovníků," dodal Filip.

Už nejde o výlety

Podle Filipa již zmizely výlety, které byly v minulosti kritizovány. Cestuje se jen tam, kde je o čem jednat. "Během letošního prvního pololetí se procestuje zhruba dvacet miliónů korun, což je méně než polovina nákladů na celý rok," zdůraznil.

Připustil ale, že velký zájem o cestování v tomto období mají poslanci, kteří již vědí, že ve funkcích skončí.

Zvlášť velkému zájmu českých politiků se těší např. asijský Kazachstán či Vietnam. V Kazachstánu, o kterém se podle Filipa říká, že je tam celá Mendělejevova tabulka prvků dvakrát, byl již v tomto volebním období prezident, ministr zahraničí a počátkem dubna tam zamířila čtyřčlenná delegace poslanců výboru pro regionální rozvoj a životní prostředí.

Skupina z tohoto výboru se vypravila i do Vietnamu, odkud se měsíc před tím vrátil šéf Sněmovny. Poslanci tu osm dní "jednali z partnerským výborem".

Nedávno se z desetidenní návštěvy Vietnamu vrátila čtyřčlenná delegace ze zahraničního výboru. Podle Filipa finišuje příprava nové mezistátní smlouvy. Jde mj. i o to, aby desetitisíce vietnamských občanů u nás pobývaly a pracovaly pouze legálně. Navíc se ČR v tomto regionu chce angažovat v ochraně životního prostředí, zejména strategické vody.

"Jednání s partnery"

Každý, kdo žádá organizační výbor o schválení cesty a o peníze na ni, musí předložit její odůvodnění. S tím si však někteří příliš hlavu nelámou a kolegové v organizačním výboru to ani tak moc přísně neposuzují, neboť je známo, že každému se někdy může naskytnout atraktivní cesta a nikdo by nebyl rád, kdyby mu ji kolegové překazili. A tak již dlouho se nejčastěji v odůvodnění cesty objevují všeobjímající slova: jednání s partnerským výborem či orgánem a jinými institucemi.

S tímto cílem cestuje čtyřčlenná delegace rozpočtového výboru na šest dní do Libye, stejný počet poslanců na devět dní do Indie. Tutéž náplň schválil organizační výbor zahraničnímu výboru pro pětidenní pobyt v Egyptě a jiné delegaci, která zamíří do Jihoafrické republiky. Obdobně odůvodnili poslanci svou týdenní cestu do Venezuely, kteří se navíc mají setkat i s předsedou Národního shromáždění.

Velmoci lákají

Zvýšený zájem se projevuje také o Rusko. Nedávno tam byl na oficiální návštěvě Zaorálek. Byla tam i čtyřčlenná delegace zahraničního výboru na celý týden a výbor pro obranu a bezpečnost vyslal čtyři lidi na Mezinárodní fórum Technologie bezpečnosti. Své zasedání tu právě má i evropský výbor pro politické otázky, který zaujal Miroslava Beneše (ODS).

Také Spojené státy jsou zemí, kam se jezdí na delší návštěvy. Na jednání se zástupci Kongresu, exekutivy, akademické obce či s krajany dostali čtyři poslanci dvanáct dní. Již v lednu byli pět dní v USA dva lidovci. Atrakcí pro české poslance se ale stala mezinárodní konference o rovných příležitostech žen a mužů, kam zamířilo hned pět českých zákonodárců: čtyři ženy a jeden muž.

Konference jsou vůbec dobrou příležitostí vycestovat. Tak například předsedkyně ústavně-právního výboru Vlasta Parkanová (KDU-ČSL) na pět dní do Albánie na seminář k novým bezpečnostním výzvám severoatlantického společenství z pohledu západního Balkánu, v doprovodu soc. dem. Radima Turka a Antonína Sedi.

Parkanová pak míří do Turecka na další seminář - o Středním východu na křižovatce. Konference o úloze lesů v rozvoji venkova a ochraně životního prostředí zlákala dva poslance k šestidennímu pobytu v Číně. Jejich účast je ale podle Filipa přímo strategická, neboť ČR usiluje o zakázku na zalesnění rozsáhlých ploch v této zemi.

Úspory delegacím ubraly členy

Zatímco dříve jezdívaly na zahraniční cesty mnohočetné delegace, úsporná opatření přiměla i Sněmovnu k omezení skupin, které již nelétají vládním speciálem, ale většinou pravidelnými linkami. Výjimkou je pouze Slovensko, kam omezení na maximálně čtyři členy v delegaci neexistuje. Sněmovna cestovatele přitom vybavuje penězi na dopravu, ubytování, platí jim pojištění a poskytuje jim i dvaapůlkrát vyšší diety, než dostávají do zahraničí normální zaměstnanci.

S většinou delegací cestují také tlumočníci, jejichž přítomnost cestu vždy prodraží. Přesto doprovázejí i delegace, které jsou složené z členů zahraničního výboru nebo výboru pro evropské záležitosti, u kterých se dobrá znalost přinejmenším jednoho cizího jazyka předpokládá.

Anketa

Měli by podle vás poslanci omezit své zahraniční cesty?
ano
97 %
ne
3 %
Celkem hlasovalo 2501 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám