Hlavní obsah

Poslanci ANO nepodpořili založení firmy za jeden den, i když to Babiš před volbami sliboval

Novinky, Renáta Bohuslavová

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš před volbami do Poslanecké sněmovny ve své knize O čem sním, když náhodou spím sliboval možnost založení firmy online a za 18 minut. I přesto jeho poslanci v úterý ve Sněmovně odmítli podpořit návrh Pirátů na založení firmy za jeden den.

Foto: Koláž Novinky.cz s Právo

Andrej Babiš a Jakub Michálek

Článek

„Chcete založit firmu? Jasně. Online. Za 18 minut čistě na počítači,” píše v knize O čem sním, když náhodou spím plné převolebních slibů premiér Babiš s odkazem na Estonsko, které je podle něj v elektronizaci státní správy na nejvyšší úrovni.

„My když po státu něco chceme, tak vyplňujeme, čekáme, platíme. Pojďme to zrušit. Jako v Kataru, tam vám jenom naskenují oko a pak si můžete v automatu, co je na každém rohu, nebo v mobilní aplikaci zařídit hned a bez čekání například prodej bytu nebo přihlášení auta,” uvádí jako další příklad bohatou ropnou zemi v Perském zálivu s tím, že i v Česku bude chtít úplnou digitalizaci.

Michálek: Říká to váš šéf

Z knihy, která má být vizí pro rok 2035, na plénu Sněmovny citoval i šéf pirátských poslanců Jakub Michálek. „Říká to váš šéf, tak byste ho měli poslouchat,” špičkoval Michálek poslance ANO, kteří již předem avizovali, že návrh nepodpoří.

S návrhem, který prosazoval založení firmy online za jediný den, přišli Piráti a spolupodepsali ho i poslanci ANO, ODS, SPD, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN.

V hlasování při prvním čtení ale poslanci ANO společně s ČSSD a KSČM návrh Pirátů nepodpořili. Vláda k němu zaujala neutrální stanovisko, uvedla však, že takový návrh by měl vzejít z vlády.

„Když jsme návrh připravovali, byla Česká republika na 81. místě žebříčku Světové banky v kategorii začátek podnikání. V tomto roce jsme na 134. místě a tisk jde teprve do prvního čtení. Podnikatelské prostředí v této zemi se rapidně zhoršuje a chceme to napravit,“ hájil návrh poslanec Ondřej Profant (Piráti).

Fridrich: Pirátské firmě bych nevěřil

Podle poslanců ANO ale pirátský návrh není legislativně dostatečný a není ani zcela nutný. Už dnes je podle nich možné firmu za jeden den založit.

„Z mých praktických zkušeností je i dnes možné založit firmu za jeden den a rozhodně k tomu nepotřebujete známosti. Návrh se navíc specializuje pouze na volnou činnost a nezaměřuje se na celé podnikatelské spektrum. Další otázkou je, jak budete věřit firmě, která je bez účtu v bance, bez sídla společnosti a bez koruny na účtě,” kritizoval návrh zpravodaj a poslanec ANO Stanislav Fridrich.

„V České republice opravdu není problém založit firmu za jeden den,” přidal se Tomáš Kohoutek (ANO). Dodal, že on takto zakládá firmy již čtyři roky.

Do dalších voleb už se to zřejmě nestihne

Postup vládních poslanců, kteří návrh poslali nikoliv do druhého čtení, nýbrž k přepracování, tak v praxi znamená, že se norma zřejmě nestihne schválit do podzimu 2021, kdy budou nové volby. Michálek i tak po hlasování apeloval na vládu, aby sepsala své výhrady, a bylo tak možné využít čas na jejich zapracování do konce volebního období.

„V praxi se to ukázalo, jakým způsobem se plní volební sliby. Vyzývám vládu, aby poslala připomínky k tomu, co přesně máme změnit,” uvedl.

V současnosti to trvá až pět dnů

Profant připomněl, že nyní stojí založení společnosti s ručením omezením nejméně 5000 korun na poplatcích. Podnikatele to podle něj navíc stojí nervy a čas. „Věřím, že přijetí tohoto zákona bude pozitivně motivovat lidi, aby zkusili rozjet vlastní podnikání,” řekl.

Piráti i poslanci dalších stran předlohu hájili. „Je to skvělý počin pro podnikání v České republice,” řekl například předseda sněmovního hospodářského výboru Radim Fiala (SPD).

Pokud by byla navrhovaná změna zákonů schválena, lidé si by mohli elektronicky zřídit zatím jen volnou živnost. V současnosti trvá proces až pět pracovních dní, poplatek je tisícikorunový. Založení a vznik společnosti s ručením omezeným je podle autorů teoreticky možný rovněž do týdne, nejlevněji vyjde asi na 5000 korun.

Pokud podnikatel nevyužije soukromé zprostředkovatele, proces trvá déle. Předkladatelé odhadli, že lidé by si prostřednictvím internetu vyřídili ročně zhruba 33 000 živnostenských oprávnění a založili kolem 23 000 firem.

Reklama

Výběr článků

Načítám