Hlavní obsah

Poslance čeká první velký úkol. V pátek se vrhnou na rozpočet

Praha
Aktualizováno

Poslanci by se měli v pátek začít věnovat nejdůležitějšímu bodu, který musí do konce letošního roku projednat a schválit, a to návrhu státního rozpočtu na příští rok. Předseda dolní komory Jan Hamáček (ČSSD) ve středu svolal schůzi, která nemá na programu nic jiného než první čtení návrhu, v němž poslanci mají schválit základní parametry rozpočtu, tedy příjmy, výdaje a výši schodku.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Novou Sněmovnu čeká první zatěžkávací zkouška, jednání o rozpočtu.

Článek

Sociální demokraté, hnutí ANO a lidovci se shodují na potřebě schválit hospodářský plán státu do konce letošního roku. Česko by se tím vyhnulo rozpočtovému provizoriu.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka už dřív uvedl, že závěrečné hlasování Sněmovny by se mohlo uskutečnit 27. prosince, možná už zhruba o týden dřív.

O zpomalení schvalování rozpočtu ale hovoří poslanci TOP 09 a Starostů v reakci na to, že poslanci dnes v tajné volbě nezvolili jejich nominanta Petra Gazdíka místopředsedou dolní komory. [celá zpráva]

Sněmovní schůze s jediným bodem - prvním čtením návrhu rozpočtu - má začít v pátek po ukončení nynější schůze, na které budou poslanci ještě mimo jiné potvrzovat šéfy výborů a zřizovat sněmovní komise.

Příjmy rozpočtu se mají podle návrhu proti letošnímu roku zvýšit o 18,5 miliardy na bilion a 99,3 miliardy korun. Výdaje vzrostou o 30,5 miliardy na bilión a 211,3 miliardy korun. Schodek se má prohloubit o 12 miliard na 112 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Kalousek: Rusnokův rozpočet nepodpoříme

Představa předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky, aby byl rychle schválen ve zkráceném režimu do konce letošního roku rozpočet, který poslancům předložila vláda...

Výběr článků

Načítám