Hlavní obsah

Pořad o MDŽ pobouřil političky ČSSD i ženskou organizaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Komponovaný pořad o Mezinárodním dni žen, který uvedla v neděli večer Česká televize, pobouřil političky z ČSSD i ženskou organizaci. Sociálně demokratické ženy proti představení svátku protestují peticí. Společnost Gender Studies zašle stížnost řediteli ČT i její radě.

Foto: archiv zámku

Zábavné prohlídky pro děti jsou na zámku Mníšku připraveny až do 19. prosince.

Článek

Mluvčí ČT Martin Krafl ČTK řekl, že program byl divácky neobvykle úspěšný. K petici a stížnostem, které ČT dosud neobdržela, se nechtěl zatím vyjadřovat.

Sociálně demokratické ženy ve své petici označují představení MDŽ v ČT za "urážející a hrubě neobjektivní". Od vedení televize očekávají omluvu. "To, co jsem viděla, svátek zesměšnilo a obrátilo jeho smysl," řekla poslankyně a předsedkyně rady vlády pro rovné příležitosti žen a mužů Anna Čurdová (ČSSD), která patří k autorkám petice.

Podle mluvčího ČT sledovalo program v neděli večer 580 000 lidí. "Je samozřejmé, že se komponovaný pořad na téma, o kterém se diskutuje a které je spojeno ještě s dobou komunistickou, nemůže zavděčit všem. Právě to, že vzbuzuje nějakou diskusi, je přínosem veřejnoprávního vysílání," míní Krafl.

Znevážený svátek

Podle autorek petice se tímto programem ČT naopak "zpronevěřila své povinnosti objektivně a vyváženě informovat veřejnost". Vnímají program jako "znevážení emancipačního úsilí několika generací žen v Čechách i na celém světě". V textu se zmiňují také o tom, že MDŽ patří v mnoha demokratických zemích k respektovaným svátkům. Dnešní ranní pořady ČT přitom ukázaly svátek v historických souvislostech a objektivně, zdůraznila Čurdová.

Také podle členek společnosti Gender Studies byl nedělní pořad nevyvážený. Prostor v něm dostali podle Michaely Marksové-Tominové hlavně odpůrci svátku, kteří ho spojují s bývalým režimem. Obhajovala ho jediná žena. Marksová-Tominová zdůraznila, že MDŽ rozhodně není komunistický svátek, i když byl čtyři desetiletí takto zneužíván. Jeho cílem bylo a je připomenout úsilí o rovnoprávné postavení žen, dodala. "Den matek také v Německu zneužili nacionální socialisté a dnes to tomuto svátku nikdo nevyčítá," řekla dnes novinářům Marksová-Tominová.

Zástupkyně ženských organizací svátek vítají. MDŽ by měl podle nich sloužit k připomenutí nerovností mezi ženami a muži, vyplnit by ho měly konference a jiné akce.

Mezinárodní den žen se slavil poprvé v roce 1910. O rok dříve 8. března totiž v ulicích New Yorku demonstrovalo proti těžkým pracovním podmínkám na 40 000 švadlen. OSN osmý březnový den za mezinárodní svátek vyhlásila v roce 1975.

Reklama

Výběr článků

Načítám