Hlavní obsah

Polovina rodičů nechce další dítě, nemá peníze

Právo, Karolina Brodničková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než polovina rodičů by svému jedináčkovi ráda pořídila sourozence, třetí dítě ale plánuje jen 15 procent. Jak ukázal průzkum agentury NMS Market Research, 33 procent rodičů si nepořídí další dítě kvůli nedostatku financí, 17 procent kvůli neodpovídajícímu bydlení, 10 procent kvůli podmínkám v práci a další desetina kvůli věku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Průzkum představila socioložka Markéta Makovská na setkání Institutu pro křesťansko-demokratickou politiku.

Druhé dítě chce 51 procent rodičů, 41 procent jej naopak nechce a sedm procent neví. Odpůrců „třetích dětí“ je nepoměrně víc. Rozhodně je nechce 52 procent rodičů a spíše nechce 28 procent.

Dvě děti po sobě, ale jeden rodičovský příspěvek. Lidé to kritizují

Domácí

„Úplné rodiny mají většinou jedno nebo dvě děti, jen necelých osm procent z nich má tři a víc dětí,“ doplnil analytik Otakar Hampl ve své analýze. „V neúplných rodinách žije většinou jedno dítě. Tři a více dětí vychovává necelých pět procent neúplných rodin,“ dodal.

Roli hraje zdraví i čas

Kromě výše zmíněných důvodů brání 15 procentům rodičů podle průzkumu zdraví, osmi procentům pak chybějící dostupné služby a sedmi procentům nedostatek času. Podle dalšího průzkumu agentura zjistila, že 54 procent Čechů nesouhlasí s tvrzením, že „stát účinně podporuje rodiny s dětmi“. Naopak podle 70 procent „stát v souvislosti s poskytováním podpory rodinám příliš zatěžuje rodiče administrativními záležitostmi“.

Podle 43 procent respondentů by rodinám nejvíce pomohlo zvýšení mateřské a rodičovského příspěvku, 18 procent by jako největší pomoc vnímalo zvýšení daňového zvýhodnění na děti a 14 procent podporu zkrácených úvazků a práce z domova.

Tři pětiny samoživitelů neberou děti na prázdniny, nemají peníze

Domácí

Pět procent by za pomoc pokládalo zvýhodnění úroků a úhrady části hypotéky za každé dítě a čtyři procenta jednorázový daňový bonus vyplacený při narození dítěte. Podle tří procent respondentů by rodinám pomohlo spoření se státní podporou za každé dítě, která by byla výrazně vyšší, než je u stavebního spoření. Jen jedno procento oslovených si myslí, že by stát neměl rodiny s dětmi finančně podporovat.

Hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská doplnila, že nejvíc rodin se třemi a více dětmi je mezi nízkopříjmovými skupinami se základním nebo nedokončeným vzděláním a naopak nejmíň mezi vysokoškoláky. Pokud by tedy stát chtěl motivovat rodiny, aby si pořizovaly více dětí, musí cílit na střední vrstvu.

Aby byla v Česku zajištěna vyrovnaná reprodukce, je potřeba, aby každá matka měla v průměru 2,1 dítěte. V současnosti však tento podíl vychází na 1,71 dítěte.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám