Hlavní obsah

Politologové: kauza Kořistka je předvolební útok

– PRAHA

Případ údajného pokusu uplatit poslance US-DEU Zdeňka Kořistku bude mít podle politologů vliv na letošní podzimní volby do třetiny Senátu a do krajských zastupitelstev. Ať už to se snahou podplatit vládního poslance, aby nepodpořil kabinet Stanislava Grosse, bylo jakkoli, poškozuje to prý ODS, jejíž emisaři jsou v této souvislosti obviněni, shodují se politologové.

Článek

Upozorňují i na možné politické pozadí za vznikem celé kauzy. Bohumil Doležal se domnívá, že se jedná o předvolební akci, jejíž cílem je poškodit ODS. "Ministerstvo vnitra má v rukou vláda. Vyšetřující orgány jsou nějak formálně nezávislé na vedení vnitra, ale to je teorie. Nemám žádný důkaz, nicméně je to nápadné," řekl.

Nemyslí si ale, že by ODS a muži jejího šéfa Mirka Topolánka, kteří s Kořistkou jednali a nyní jsou obviněni, byli "čistí jako lilium". Doležal také připomněl Topolánkovo prohlášení, že mu jsou odposlouchávány telefonní hovory.

Také se podle něj opět na veřejnosti přetřásá problém nečistých obchodů s lehkými topnými oleji, který také nepřímo míří proti ODS a prezidentu Václavu Klausovi, někdejšímu premiérovi, připomněl Doležal.

Kauza podle něj může část voličů od ODS odehnat. Tací lidé ale nejspíš nepřijdou volit vůbec, proto z této situace bude nejvíce těžit KSČM se svými tradičně disciplinovanými voliči.

Politolog Rudolf Kučera celý případ považuje za politickou kauzu. "To je jasný předvolební politický útok a preference to ovlivní," řekl. Podle něj je vše ale vidět v souvislosti se snahou vlády například rozdávat peníze nespokojeným skupinám.

Jako v Rusku

"Teď si jdou (vláda a opozice) po krku a to je pro politickou scénu tristní. Tady už se nelze spoléhat na normální politické postupy, už se angažují orgány činné v trestním řízení," podotkl Kučera s tím, že podobné věci se dějí například i v Rusku.

Současný vývoj negativně ovlivňuje politickou pozici šéfa ODS, shoduje se Kučera se svým kolegou Tomášem Lebedou. "Nepochybně. Jedná se o jeho (Topolánkovy) spolupracovníky. A on má tendence je hájit, aniž by kauza byla nějak rozhodnutá," myslí si Lebeda.

Topolánek ale podle něj systematicky pracuje na "sebepoškozování svého image" mnoha svými výroky. "Skoro se obávám, že z toho mohou profitovat populistické strany, různá hnutí nezávislých a komunisté," myslí si Lebeda.

Vidí jako velmi nestandardní, že se v kauze angažoval i ministr vnitra František Bublan. "To tu věc znevažuje. Ve chvíli, kde se do trestních kauz začnou motat politikové, to působí velmi nedůvěryhodně. On sám tím dává opozici velmi dobré argumenty, jak kauzu zpochybnit," vysvětloval Lebeda.

Reklama

Související články

Kořistka je podle KSČM politickou mrtvolou

Předseda KSČM Miroslav Grebeníček soudí, že by se měla ODS bránit vážnému obvinění Zdeňkem Kořistkou, neboť to může "deklasovat" konkrétní osobnosti z vedení...

O důvěru deseti miliónů

Staronový poslanec US-DEU Zdeněk Kořistka informoval veřejnost, že jménem kohosi významného z ODS dostal nabídku na deset miliónů, když svým hlasem pomůže...

Výběr článků

Načítám