Hlavní obsah

Politické strany musejí verdikt ÚS respektovat, uvedl Schwarzenberg

– Praha
Novinky, rei

Senátor a předseda strany TOP09 Karel Schwarzenberg se domnívá, že by politické strany měly respektovat verdikt Ústavního soudu v případu odložení předčasných voleb, ať už bude jakékoliv. Nesouhlasil tak s názorem předsedy ČSSD Jiřího Paroubka, s nímž diskutoval v České televizi, a který si myslí, že by ústavní zákon neměl posuzovat Ústavní soud.

Foto: Repro ČT, Novinky

Karel Schwarzenberg

Článek

„Převažující právní názor je, že Ústavní soud by neměl posuzovat ústavní zákon,“ uvedl Paroubek s tím, že ústavní zákon schválily tři pětiny zástupců obou komor Parlamentu ČR. Dodal, že je pochybné, když někdo v minulosti pro ústavní zákon hlasoval a teď říká, že by to neudělal.

Narážel tak na Schwarzenbergova slova, že mohla být chyba, že koncem devadesátých let pro ústavní zákon zvedl ruku.

„Já jsem také pro ten zákon hlasoval, ano, to nezpochybňuji. Možná jsem udělal chybu, já to přiznám,“ uvedl Schwarzenberg. „Nicméně, v okamžiku, když by ÚS vyřkl ortel, že zákon neodpovídá ústavě, tak je to právní záležitost, a není na politických stranách, aby převálcovaly Ústavní soud,“ podotkl Schwarzenberg s tím, že se řídí názory Karla Poppera, který tvrdil, že nejdůležitější pro fungování státu je vyváženost mezi státními institucemi.

Novodobý českých stát nemá ještě tak ustálené tradice, že bychom si mohli dovolit zpochybnit instituci Ústavního soudu. Můžeme vést vědeckou diskusi, ale ne zpochybnit jeho instituci.
Karel Schwarzenberg

Podle Schwarzenberga je nutné se zamyslet, jaký bude výrok Ústavního soudu a ten respektovat: „Ostatní musí stát stranou. Finanční a ostatní argumenty mě nezajímají“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám