Hlavní obsah

Politici stát frontu na korunovační klenoty nemusejí

Právo, ada, nig, gö
PRAHA

Nové výsady mohou nakrátko využít politici a úředníci Hradu. Denně mezi 18. a 21. hodinou smějí ve Vladislavském sále i s rodinami v poklidu obdivovat korunovační klenoty, aniž by je cokoli rušilo. Běžní občané, kteří chtějí do 29. dubna klenoty vidět, si však musí přivstat a poctivě vystát frontu.

Foto: Fototéka Pražského hradu, Právo

České korunovační klenoty.

Článek

Prezidentská kancelář zaslala všem poslancům čestnou vstupenku. Právu to potvrdilo několik z nich. Podle jejich vyjádření platí vstupenka na různé dny vždy po uzavírací době s tím, že si s sebou politici mohou vzít ještě další hosty.

„Využil jsem toho a prohlédl jsem si je v sobotu,“ uvedl místopředseda komunistů Jiří Dolejš, který s sebou vzal dceru. „Bylo nás tam ale kolem osmdesátky, takže jsme stejně stáli frontu,“ dodal poslanec.

Pozvání naopak nevyužil např. místopředseda kulturního výboru Vítězslav Jandák (ČSSD), nebo místopředsedové komory Miroslava Němcová (ODS) a Lubomír Zaorálek (ČSSD). „Už jsem je viděl minule, takže jsem tomu nevěnoval pozornost,“ poznamenal Zaorálek.

Korunovační klenoty na Pražském hraděfoto: ČTK

Předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) Právu potvrdil, že i členové jejich parlamentní komory dostali nabídku z Hradu navštívit výstavu i se svými hosty po uzavírací době. „Je to rozhodnutí organizátorů výstavy,“ uvedl.

Podle svých slov chápe občany, kteří mohou být rozhořčeni. „Pak se musí udělat zásadní rozhodnutí, že klenoty budou vystaveny trvale, a v průběhu deseti let se tam deset miliónů lidí přijde podívat,“ poznamenal.

Zatímco veřejnosti je fotografování a filmování klenotů zakázáno, mimořádným hostům pořadatelé pořizování snímků bez použití blesků tolerují. Řekl to jeden z účastníků sobotní prohlídky. „Pokud někdo z návštěvníků fotografoval, tak to bylo bez vědomí Správy Pražského hradu. Rozhodně nic takového netolerujeme,“ reagoval Šebek. Mobilem či kompaktním fotoaparátem však focení není nijak nápadné.

V sobotu výstavu navštívilo přes 2800 běžných návštěvníků, o den později to bylo ještě o stovku lidí více. Lidé mají o vystavené klenoty velký zájem, přesto se podle Šebka před branami Hradu netvoří tak velké fronty jako při předchozí výstavě před pěti lety.

Mříž do zahrady Na Valech uzavírající část fronty, která podle rozhodnutí zaměstnanců Hradu vyčerpá denní kapacitu výstavy, včera byla uzavřena až po 16:00. Ještě dnes po poledni přitom organizátoři počítali, že ji budou muset uzavřít již o dvě hodiny dříve.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám