Hlavní obsah

Politici se přou, zda Obamův tým přehodnotí radar

Právo, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Změní nová americká administrativa v čele s Barackem Obamou svůj postoj k vybudování radarové základny v Česku? Opozice tvrdí, že ano, podle vládních stran zůstane vše při starém.

Foto: Jason Reed , Reuters

Barack Obama

Článek

"Nemyslím si, že se změní něco zásadního. Domnívám se, že budeme moci smlouvy ratifikovat a že ten demokratický kabinet v tom nebude dělat velké změny,“ řekl ve středu premiér Mirek Topolánek Rádiu Česko.

Také český velvyslanec při NATO Štefan Füle si myslí, že Obama plány na protiraketovou obranu nezruší. "Konsenzus je v USA dost značný, USA tuto obranu potřebují,“ řekl ČTK Füle. Soudí ale, že při jejím tvoření budou nyní USA dávat daleko větší důraz na plnohodnotné zapojení spojenců do tohoto projektu.

Zahradil: Evropští lídři si myslí, že Obama je Evropan

Za naivní má některé evropské politiky šéf europoslanců ODS Jan Zahradil.

"Evropští lídři si do nového prezidenta USA projektují svá zbožná přání, oni o něm mluví, jako kdyby to byl nějaký téměř Evropan, jako kdyby to byl někdo z Norska, kdo je v Evropě, akorát není součástí Evropské unie,“ řekl Zahradil Právu a zdůraznil, že Obama je především Američan, a tak bude hájit zájmy Spojených států.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

"Mám pocit, že zahraniční politika nové administrativy bude daleko konvenčnější a tradičnější, než si kdokoli dovede představit. Rozhodně nepřehodí výhybku o 180 stupňů a to se samozřejmě týká i výstavby radarové základny,“ domnívá se Zahradil.

Rovněž vicepremiér a lídr KDU-ČSL Jiří Čunek poznamenal, že základna je dlouhodobým zájmem USA. "V tomto se zřejmě americký postoj nezmění,“ dodal.

Zaorálek: S Obamou by se dalo znovu jednat

Opačný názor má ČSSD. Její stínový ministr zahraničí a místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek zdůraznil, že Obamovo zvolení dává šanci o protiraketové obraně znovu jednat.

"Jsou studie, ve kterých se ukazuje, že velké výdaje na zbraně vůbec nejsou pro USA výhodné,“ podotkl. Program protiraketové obrany by mohl být například utlumen. „To si ale budeme muset počkat, to se teprve ukáže,“ dodal.

Rouček Obamovi: zastavte základnu

Mluvčí iniciativy Ne základnám Jan Májíček poukázal na tíživou ekonomickou krizi, která by mohla Obamův tým donutit k přehodnocení vysokých výdajů na obranu včetně radaru.

Poslanec KSČM Václav Exner zdůraznil, že i přes naděje vkládané do nové administrativy je radar v první řadě českým vnitropolitickým problémem. "Radar je v zásadě v našich rukou, jestliže neprojde parlamentem, tak u nás nebude,“ dodal.

První místopředseda zahraničního výboru Evropského parlamentu Libor Rouček (ČSSD) a předseda frakce sociální demokracie v EP Martin Schulz ve středu Obamu vyzvali ke zrušení plánů na výstavbu radaru.

"Zrušení plánů na výstavbu tohoto zařízení v České republice a Polsku by vydalo jasný signál, že nastává nová éra ve vztazích mezi Evropou a USA,“ uvedli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám