Hlavní obsah

Politici sázeli jako diví stromky a květiny, aby uctili Den Země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desítky stromů po celém Česku zasadili ve středu politici při příležitosti mezinárodního Dne Země. Členové a sympatizanti Strany zelených dali přednost květinám a keřům a v několika městech osadili městské plácky a prázdné truhlíky.

Článek

Při 40. výročí prvního Dne Země ruku k dílu přiložili vedle uchazečů o místo ve Sněmovně i ministryně životního prostředí Rut Bízková a její kolega z rezortu zemědělství Jakub Šebesta.

Zelení se změnili na sázející guerillu

Zelení pojali sázení v duchu módního guerilla gardeningu. Jejich předseda a jednička pražské kandidátky Onřej Liška se po poledni činil u Národního muzea, kde spolu se stranickými kolegy sázel afrikány. Zapomenuté betonové květináče zelení osázeli i v Olomouci, Brně a Pelhřimově, chtěli tím připomenout, že podílet se na zvelebení okolí může kdokoli.

Foto: ČTK

Krumpáč se nezdá jako vhodný doplněk k proužkovému obleku Ondřeje Lišky (SZ).

Primátor Prahy a lídr ODS pro sněmovní volby v hlavním městě Pavel Bém sázel už dopoledne ve Stromovce spolu s velvyslanci zemí, ve kterých má Praha svá partnerská města. Bém vysadil 555tisící městský strom v Praze od roku 2006. "Mám rád staré indiánské moudrosti - indiáni kmene Cree říkají, že až bude pokácený poslední strom, až bude otrávena poslední řeka a až bude chycena poslední ryba, pak teprve poznáme, že peníze se nedají jíst," uvedl později v tiskové zprávě.

Den Země
Den Země si 22. dubna lidé připomínají od roku 1970. První kampaň pod názvem Den Země tehdy inicioval americký senátor Gaylord Nelson. Požadoval například zvýšit energetickou účinnost a hledat obnovitelné zdroje energie, recyklovat materiály a odpady a vyloučit z používání chemikálie a odpady, které ničí ozónovou vrstvu Země. V Česku poprvé lidé Den Země oslavili v roce 1990.

Lídr TOP 09 ve Středočeském kraji Miroslav Kalousek zasadil stejně jako Bém národní strom - lípu - ale v Berouně.

Šebesta vysadil alej 31 jedlých kaštanů podél cesty mezi jihomoravskými obcemi Krumvíř a Brumovice. Akce se zúčastnili starostové obou obcí a místní občané. Stromořadí dlouhé 300 metrů je věnováno památce místního rodáka Karla Svobody, ředitele místní školy a významného folkloristy, který zde byl iniciátorem kulturního dění po 2. světové válce. Bízková se v Praze 10 přidala k iniciativě městské části vysázet každému novému miminku jeden strom.

TOP 09 začala uklízet

Krajské organizace TOP 09 v rámci předvolební kampaně při příležitosti Dne Země uspořádaly celkem 34 akcí po celém Česku, na řadě míst zorganizovaly jarní úklid. V sobotu předají zástupci nového politického subjektu v Libereckém kraji dar 200 stromků do nové školky v lokalitě Karlov. Stromky budou sázet i v Olomouckém kraji ve městech Litovel, Uničov, Prostějov, Senice na Hané, Libina a Olomouc. K sázení stromků se připojí i v Královéhradeckém kraji v Rychnově nad Kněžnou a v Náchodě.

"Zapojení politiků chápeme jako pozitivní symbol, myslíme si ale, že pro českou přírodu je třeba udělat víc ve smyslu reálných opatření, systémových i legislativních změn," okomentovala na dotaz ČTK středeční aktivity manažerka programu Strom života Nadace Partnerství Adéla Badáňová.

Nadace deset let organizuje granty na výsadbu stromů, od roku 2004 do loňska jich díky projektu našlo své místo 36 000. Letos aktivity programu spolufinancuje Státní fond životního prostředí 5,5 milionem korun. Díky grantu od Nadace Partnerství bude například Hnutí Brontosaurus pořádat po celém Česku víkendové akce spojené s výsadbami. Peníze na výsadbu nadace získává i pořádáním každoroční ankety Strom roku, nominace do soutěže přijímá do konce května.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám