Hlavní obsah

Politici řeší, co dál s volbami, jdou za Klausem na Hrad

Novinky, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Politiky, kteří v posledních dnech měli jedinou hlavní starost - předvolební kampaň, úterní rozhodnutí Ústavního soudu (ÚS) odložit předčasné volby zaskočilo. Začali okamžitě řešit, co s tím. Prezident Václav Klaus svolal na středu na 11 hodin schůzku předních politiků. Šéfové tří největších stran jsou připraveni se bít za to, aby se volby v termínu 9.-10. října uskutečnily.

Foto: Petr Horník, Právo

Předsedové politických stran v diskuzním pořadu České televize

Článek

Na schůzce budou předsedové parlamentních stran, premiér a předsedové obou komor parlamentu. Premiér Jan Fischer kvůli situaci zrušil cestu do Mongolska, kterou na středu plánoval.

Předseda ODS Topolánek by chtěl, aby se politici dohodli na dalším postupu a také na tom, aby co nejdříve doručili Ústavnímu soudu svá vyjádření ke stížnosti poslance Miloše Melčáka, aby soudci mohli rozhodnout co nejrychleji.

Topolánek a šéf ČSSD Jiří Paroubek se v úterní debatě v České televizi tvářili, že mají připraveno možné řešení, odmítli ho ale říci. „Máme zpracovaný určitý ústavní postup, bylo by dobré, kdyby se na to podívali i experti dalších stran,“ řekl Paroubek.

Podle Topolánka by zákonodárci i prezident mohli rozhodnutí, která jim běžně trvají týdny, přijmout v řádu jednoho dvou dní - Sněmovna příští týden ve středu, Senát ve čtvrtek. Pravděpodobně oba mluvili o senátní návrhu zákona o rozpuštění Sněmovny, který by situaci řešil v obecné rovině  a nikoliv pouze ke konkrétní situaci, jako se tomu stalo u nyní diskutované normy.

Politici dvou nejsilnějších stran si ve studiu notovali, dokonce si dávali přednost, kdo bude dřív mluvit.

Co řekli předsedové stran v ČT k reálnosti termínu voleb 9.-10. října
Mirek Topolánek (ODS)existují řešení, která ho umožňují
Jiří Paroubek (ČSSD):souhlasí s Topolánkem, je potřeba se na řešeních dohodnout
Vojtěch Filip (KSČM)termín je pořád reálný
Cyril Svoboda (KDU-ČSL)je ve stadiu klinické smrti
Ondřej Liška (SZ)je zcela nereálný

Není také jasné, co se bude dít po 15. říjnu, pokud soud do té doby nerozhodne. Zda bude Sněmovna pokračovat, nebo se podle zákona, o jehož ústavnosti nebylo rozhodnuto, rozpustí.

Pecina: ministerstvo v přípravě voleb pokračuje

Ministr vnitra Martin Pecina v České televizi řekl, že jeho resort bude zatím pokračovat v přípravě předčasných voleb. Úřad čeká na oficiální stanovisko ÚS. "Budeme muset v přípravě pokračovat až do okamžiku, až Ústavní soud rozhodne, zda volby 9.-10 října budou," řekl Pecina. Podle něj se už teď na přípravu voleb vynaložily desítky miliónů korun.

Ministerstvo si nemůže dovolit stav, že by přípravu voleb přerušilo, a ÚS pak rozhodl, že volby být mohou.

Předseda KDU-ČSL a právník Cyril Svoboda kritizoval předsedy největších stran, že vyjadřují pochyby o rozhodnutí ÚS, a to, že Mirek Topolánek a Jiří Paroubek mluví o ústavní krizi. "To je ústavní krize, když Ústavní soud nevyjde vstříc přání politických stran?" ptal se Svoboda.Podle něj politici měli počítat s tím, že tato situace může nastat.

Předseda KSČM Vojtěch Filip navrhl, že by se Sněmovna mohla sejít, schválit si, že nyní 120 dní nezasedne, tím by se splnila jedna z podmínek, kdy ji může rozpustit prezident, Klaus by tak učinil a bylo by možné uskutečnit volby.

Anketa

Věříte, že se politici dohodnou a volby budou v termínu 9.-10. října?
ano, situace je donutí
70,6 %
ne, spíš se jen začnou hádat
17,5 %
myslím, že na politicích to nezáleží
11,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 16915 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám