Hlavní obsah

Politici podpořili kubánskou opozici

Právo, Pavel Hanuška
PRAHA

Mirek Topolánek, Pavel Bém, Cyril Svoboda a mnoho dalších osobností si v pátek na Václavském náměstí v Praze mohlo okusit pobyt ve vězeňské cele včetně stylového vězeňského oblečení. Nadace Člověk v tísni pořádala již 3. ročník akce "Kubánská cela" na podporu politických vězňů na Kubě.

Článek

"Kubánští vězni žijí ve velmi svízelných podmínkách a i jejich rodiny jsou diskriminovány," říká Krystýna Brunerová z pořádající nadace. "Bohužel v minulosti se nám nepodařilo petici za jejich propuštění kubánské ambasádě doručit, proto letos jsme zvolili jinou formu. Dopis s podpisovými archy bude zaslán přímo Fidelu Castrovi."

Podle mezinárodních organizací je v současné době v kubánským věznicích přes tři stovky politických vězňů a jejich počet se stále zvyšuje. "Svou účastí chci upozornit na to, co se dnes na Kubě děje," řekl před vstupem do cely Mirek Topolánek "Režim Fidela Castra se chová stejně jako všechny totalitární režimy očekávající změny. To znamená, že se zvyšují represe."

Vězeňskou celou na Václavském náměstí ale akce nekončí. Dnes od 13:00 vyjde od cely průvod, připomínající průvody "dam v bílém", jak se říká manželkám vězněných kubánských aktivistů. Vše ukončí mše v kostele sv. Havla. "Snažili jsme se oslovit osobnosti napříč politickým spektrem a tak vyjádřit postoj všech k současnému stavu porušování lidských práv kubánským režimem," vyjádřil se Jiří Knitl, který má koordinaci akce v nadaci na starosti. Celu si tak vyzkoušeli např. i Alexandr Vondra, Zuzana Stivínová nebo Boris Hybner.

Další informace na www.clovekvtisni.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám