Hlavní obsah

Politici opět v zajetí počtů

Novinky, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Většinu politiků zaměstnávají v posledních dnech prezidentské počty. O některých se však tvrdí, že budou mít jepičí život. Druhá tříkolová volba prezidenta České republiky odstartuje v pátek na Pražském hradě. Předseda Sněmovny Lubomír Zaorálek předpokládá, že i tato volba bude tajná.

Foto: Tereza Bedaříková
Článek

Podle jednoho modelu zvítězí v prvním kole Miloš Zeman ve Sněmovně a Jaroslava Moserová v Senátu. Tím pádem by Václav Klaus vypadl ze hry hned na počátku. Této spekulaci nahrávají odhady počtu příznivců i odpůrců:

SNĚMOVNA

pro Zemana: 50 členů soc. dem., 30 členů KSČM, 12 členů KDU-ČSL - celkem 92 hlasů

pro Klause: 58 ODS, 10 ČSSD, 5 KSČM, 3 US-DEU - celkem 76 hlasů

Jako vítěz do druhého kola by postoupil ze Sněmovny Zeman.

SENÁT

pro Zemana: 10 soc. dem., 2 KSČM - celkem 12 hlasů

pro Klause: 26 ODS, 5 nezávislých - celkem 31 hlasů

pro Moserovou: 16 Klub otevřené demokracie, 15 lidovců, 1 ČSSD, 1 KSČM - celkem 33 hlasů

Do druhého kola by šla Moserová.

Země bez prezidenta i na druhý pokus

Podle dalšího propočtu vyjde ze Sněmovny vítězně Zeman a ze Senátu Klaus, oba by se pak utkali ve druhém a třetím kole. Z čísel ale plyne, že ani jeden nezíská dostatek hlasů a země ani po druhém pokusu nebude mít hlavu státu. Výpočty vycházejí z předpokladu, že se hlasování ve všech třech kolech zúčastní všech 200 poslanců a všech 81 senátorů. A ve třetím kole se hlasy z obou komor sčítají dohromady. Za podmínky nadpoloviční většiny potřebuje kandidát při stoprocentní účasti k cestě na Hrad 141 hlasů.

Zeman by měl na Hrad blíž

I kdyby ve finále Zemana podpořili v obou komorách všichni soc. dem. a komunisté, nešel by na Hrad, ale měl by k vítězství přece jen blíž. Rozhodly by hlasy lidovců či nezávislých. KDU-ČSL a unionisté však tvrdí: Klause ani Zemana nechceme. Pro Zemana: 81 soc. dem., 44 KSČM - celkem 125 hlasů, pro Klause: 84 ODS, 10 nezávislých - celkem 94 hlasů.

Reklama

Související témata:

Související články

Goliášům má vypálit rybník Moserová

Dva kandidáti pro páteční volbu prezidenta republiky jsou již známi - Václav Klaus a Miloš Zeman. O tom, zda se k nim připojí i další, bude jasno po úterní...

Výběr článků

Načítám