Hlavní obsah

Politici jsou pro zákon o samorozpuštění Sněmovny

Právo, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Mezi předsedy všech pěti stran zastoupených ve Sněmovně v neděli došlo k nebývalé shodě. Jejich podporu má upravená senátní novela ústavního zákona, která umožňuje jednodušší cestu k rozpuštění Sněmovny a k vypsání předčasných voleb. Rozdílné názory však přetrvávají, pokud jde o termín nových voleb. Zatímco ODS počítá s červnem 2007, ČSSD by je připustila nejdříve za dva roky.

Článek

A pokud jde o zákon samotný, ani ten nemá ještě vyhráno. Zatímco v Senátu jej snadno schválí i po volbách přetrvávající ústavní většina ODS a lidovců (potřeba je 49 hlasů a tyto dvě strany jich nyní mají 52), ve Sněmovně ještě nejspíš bude sveden tuhý boj. ODS, lidovci a zelení totiž mají sto hlasů. Potřebují tedy ještě získat komunisty (26), aby se obešli bez soc. dem. (74), jejíž poslanci bez ohledu na kladný názor předsedy Jiřího Paroubka už reptají. Důvodem by mohla být obava, že by se otveřela snazší cesta k novým volbám a související obava, zda se jim podaří mandát obhájit.

Jak včera řekl Právu jeden z poslanců ČSSD, ruku pro takové "znásilnění ústavy" nezvedne, i když by se podmínky pro umožnění nových voleb zpřísnily.

Původní návrh senátorů počítal s tím, že by prezident mohl po demisi vlády rozpustit Sněmovnu, jestliže s tím bude souhlasit pouze nadpoloviční většina poslanců. Politici se včera na její podpoře shodli až poté, co zelení ohlásili pozměňovací zákon. Podle Martina Bursíka by nestačila prostá většina všech poslanců, ale bylo by zapotřebí ústavní třípětinové většiny, tedy 120 z 200 poslanců.

Předseda soc. dem. Jiří Paroubek ve včerejším pořadu ČT Otázky Václava Moravce uvedl: "Tak to je samozřejmě něco jiného, než jsem měl na mysli." Původní senátorský návrh s měkčí podmínkou totiž označil za pohrdání ústavou. "Já si myslím, že jsme o tom ochotni debatovat a s velkou pravděpodobností to můžeme podpořit," připustil Paroubek s tím, že však mluví pouze za sebe a nikoli za celou soc. dem.

Paroubek: ČSSD se voleb nebojí

Paroubek však zároveň zopakoval dřívější stanovisko ČSSD, která trvá na tom, že by se případné předčasné volby konaly až za dva roky. Ostatní strany chtějí dřívější termín. "Nemyslím si, že tato pozice znamená, že jsem dal nějaké kladné vyjádření k předčasným volbám," uvedl doslova Paroubek.

Soc. dem. se nicméně podle jeho slov nových voleb neobává "už vůbec ne s ohledem na to, jak dopadla v těchto volbách a jak vidíme preference". Jinou věcí podle něj je, že by se mělo postupovat podle ústavy. Ta předpokládá trojí neúspěšné jmenování vlády a pak prezident může vyhlásit nové volby.

Novela ústavy je přijatelná i pro komunisty. "Takový návrh my samozřejmě podpoříme," uvedl jejich šéf Vojtěch Filip. "Jsme ochotni o něm jednat právě proto, že si nemyslím, že to je pohrdání ústavou, je to odpovědnost politických reprezentací za to, že k té skutečné krizi nedojde," dodal. Komunisté jsou pro předčasné volby nejdříve příští rok na podzim.

Novela ústavy se možná do jara nestihne

Co nejrychlejší nové volby, a to na jaře 2007, chtějí občanští demokraté a zelení. Je však otázka, zda by se například již na jaře příštího roku daly podle novely ústavy zorganizovat. Zákonem se má 7. listopadu zabývat v prvním čtení Sněmovna, pak následují čtení druhé a třetí, což trvá další měsíce, pak půjde opět do Senátu.

Odstupující premiér a šéf ODS Mirek Topolánek je přesvědčen, že by novela řešila výhrady ústavních právníků proti řešení z roku 1998. Tehdy parlament přijal ústavní zákon o zkrácení volebního období. "Je to princip, který jsme ochotni podpořit," uvedl Topolánek.

Bursík k pozměňovacímu návrhu poznamenal, že ustanovení, aby k rozpuštění Sněmovny bylo potřeba třípětinové většiny, je pojistkou proti zneužití zákona. Shodu s dalšími stranickými šéfy označil za nový moment a cestu k předčasným volbám.

S návrhem souhlasil také předseda lidovců Jan Kasal. Ten připomněl, že se ve věci angažovali právě mimo jiné lidovečtí senátoři.

Paroubek včera zopakoval, že soc. dem. bude hledat stabilní řešení. Tím může být velká koalice s ODS na dva roky, nebo jiná cesta, která by byla na celé volební období.

Také Topolánek trvá na svém: "Velká koalice nevyhovuje téměř nikomu, možná jenom jemu (Paroubkovi)."

Šéf soc. dem. kontroval, že velká koalice nevyhovuje soc. dem. a už vůbec ne jemu. Právě proto již dříve ohlásil, že by byla bez jeho účasti.

Reklama

Výběr článků

Načítám