Hlavní obsah

Policistům se nelíbí uzavření lázeňského domu Mercur

Právo, Rudolf Voleman

Policejním odborům se nelíbí záměr ministerstva vnitra (MV) na konci roku ukončit provoz lázeňského domu Mercur, který poskytuje lázeňské služby policistům a hasičům v Mariánských Lázních na lukrativním místě naproti kolonádě. Vnitro chce provoz zrušit kvůli nutným investicím v objemu zhruba 300 milionů korun. Policejní odboráři se kvůli uzavření lázeňského domu obávají zhoršení dostupnosti lázeňské léčby pro své příslušníky.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Lázeňský dům Mercur v centru Mariánských Lázní, který slouží hasičům a policistům, má být uzavřen.

Článek

Právem oslovení předsedové policejních a hasičských odborových organizací se shodli na tom, že rozhodnutí o uzavření lázeňského domu Mercur s nimi nikdo z MV dopředu nekonzultoval. Dozvěděli se to až následně, když už bylo rozhodnuto.

Odboroví předáci hasičů Zdeněk Jindřich Oberreiter a Martin Nedvěd konec provozu lázeňského domu Mercur nerozporují. Policisté jsou ovšem proti. „Až na základě podnětu členů našeho výboru jsme zaujali k této změně negativní stanovisko, a to zejména z pohledu rizika snižování dostupností lázeňské péče pro příslušníky,“ uvedl předseda policejních odborářů Milan Štěpánek.

Mluvčí ministerstva: Provoz nelze udržet

Podle mluvčího MV Adama Rözlera ale neměl nikdo po vysvětlení situace k uzavření sanatoria výhrady. Podle mluvčího totiž není bez vlastní kuchyně a jídelny možné provoz Mercuru udržet. Jeho klienti se musí chodit stravovat až do dva kilometry vzdálené smluvní restaurace.

K výstavbě přístavby, kde by mohla kuchyň s jídelnou vzniknout, vydal mariánskolázeňský stavební úřad povolení, ale karlovarský krajský úřad ho zrušil. Vyhověl tak podle Rözlera žádosti provozovatele sousedního sanatoria, jehož provozovatelé se mimo jiné obávali zastínění svého objektu přístavbou Mercuru. V této patové situaci chce proto vnitro raději tři sta milionů korun využít na rozsáhlejší rekonstrukce jiných svých lázeňských zařízení. Patřit mezi ně má i rozšíření kapacity lázeňského domu Hubert u Luhačovic.

Lidová secese architekta Dušana Jurkoviče je luhačovickým pokladem

Tipy a trendy

Snížení kapacity v lázeňských domech pro policisty a hasiče chce po uzavření domu Mercur řešit vnitro tím, že v první čtvrtině roku bude v lázních nabízet pouze týdenní pobyty. Druhý týden by se mohli policisté a hasiči zotavovat doma. Půlené pobyty podle Rözlera byly zavedeny již před dvěma roky v rekreačních zařízeních resortu a osvědčily se, protože podle statistik byl o ně větší zájem než o dvoutýdenní pobyty.

Policejní šéf policistů Štěpánek ale namítá, že týdenní kombinované pobyty nemusí být ideálním řešením pro všechny. „Zvlášť pro příslušníky, kteří čerpají lázeňskou péči na opačné straně republiky,“ poukazuje Štěpánek.

Prodej soukromníkovi?

Mezi hasiči, kterým se konec lázeňského domu nelíbí, kolují informace, že Mercur má být prodán i s připraveným projektem soukromému provozovateli. Nerozumí tomu, když podle nich dosahuje obsazenost lůžek v Mercuru přes 90 procent. „Jsme naštvaní, je to lumpárna,“ kritizoval jeden z hasičů, který využíval letos služeb domu Mercur.

Podle Rözlera bude po ukončení provozu rozhodnuto o trvalé nepotřebnosti majetku a přejde pod správu Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám