Hlavní obsah

Policisté zadrželi dva demonstranty proti Bushovi

Právo, Novinky, Leoš Kyša, Jan Rychetský
PRAHA

V Praze na Pohořelci se v pondělí vpodvečer sešlo několik stovek lidí, kteří protestovali proti politice USA a případné radarové základně v ČR. Původně dva naplánované protesty se spojily v jeden. Protest skončil před osmou hodinou večer, skupina anarchistů v něm ale pokračovala a vydala se na pochod k americké rezidenci v bubenči. Policie zadržela dva anarchisty.

Článek

Skupina anarchistů už po sedmé hodině zkoušela vyhrazené místo opustit a zkoušela projít Loretánskou ulicí směrem k Pražskému hradu, jehož okolí je od šesti hodin uzavřeno. V ulici je zastavili policejní těžkooděnci a jednoho z demonstrantů zatkli.

Skupina se pak obrátila a vydala se směrem dolů k americké rezidenci v Bubenči. Postupně se na ni nabalovali další lidé. Nejednotný průvod hlídal kordon policistů. V Bubenečské ulici policisté skupinu asi 50 anarchistů obklíčili z obou stran a zatlačili mírně zpět. Policie pak demonstranty vyzvala k předložení občanských průkazů a zadržela dalšího demonstranta. Protestující se pak začali rozcházet.

Právě rezidence USA v Bubenči je jedním z míst, o nichž se spekuluje, že by zde Bush mohl nocovat. Dalšími jsou hotel Hilton nebo přímo Pražský hrad.

Spojené demonstrace

Demonstrace proti USA začaly už v pět hodin odpoledne. Poblíž amerického velvyslanectví se sešla asi stovka příznivců Komunistického svazu mládeže. Kromě mladých lidí sem přišli i důchodci se symboly komunistického režimu. Před šestou hodinou se průvod pomalu vydal před budovu ministerstva zahraničí na Loretánské náměstí. Po cestě křičeli hesla Žádnou základnu, Kdo je George Bush, je to terorista, Hanba Bushovi, či Demisi.

Demonstrace, s níž se mladí komunisté chtěli spojit, měla původně být na Hradčanském náměstí. Policisté ji ale v rámci bezpečnostních opatření přemístili o několik stovek metrů dál na Loretánské náměstí. [celá zpráva] Lidé se ale nakonec scházeli ještě o kousek dál, na plácku na Pohořelci.

Protest na Pohořelci začal v šest hodin odpoledne. Po spojení obou protestů bylo na místě asi 700 lidí. Koordinátor iniciativy Ne základnám Jan Bednář ale účast odhadl na 2000 lidí. Organizátoři čekali účast asi 5000 lidí.

Akce začala improvizovaným představením soudu s Georgem Bushem po anarchistické revoluci.

Anarchisté se střeli s policií

Spojená demonstrace ale dlouho nevydržela. Asi v půl sedmé ji komunisté opustili. Organizátorům z iniciativy Ne základnám vadilo, že mají v rukou vlaječky se sovětskými symboly srpu a kladiva. Komunisté se také dostali do sporu s několika anarchisty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám