Hlavní obsah

Policista, který zbil Kateřinu Jacques, trvá na tom, že zákrok byl oprávněný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Policista Tomáš Čermák, který je vyšetřován kvůli napadení šéfky vládní sekce pro lidská práva a kandidátky Strany zelených Kateřiny Jacques, trvá na oprávněnosti svého zásahu. Ve středu to řekl jeho právník Jaroslav Janeček.

Článek

"Uvedená paní nerespektovala výzvy policisty, strhla mu služební odznak a zahodila do davu. Proto proti ní byly použity donucovací prostředky. Výzvy policisty musí uposlechnout každý, pokud nepodléhá imunitě," řekl obhájce.

Policista byl prý také napaden kopnutím do hýždí a je v pracovní neschopnosti. Vše považuje za provokaci proti policii.

Jacques v pondělí  protestovala na pražském Palackého náměstí proti demonstraci neonacistů. Policista ji podle jejích slov bezdůvodně zbil. V mlácení pokračoval i na služebně. Jacgues má naražená žebra a pohmožděniny. [celá zpráva]

Vše prý bylo opačně

Advokát Kateřiny Jacques František Korbel řekl, že může doložit fotografiemi, že se incident stal v opačné časovém sledu, než Čermák tvrdí.

"Z fotodokumentace pořízené náhodným svědkem vyplývá naprosto nezvratně, že k napadení došlo bez zjevného důvodu přesně ve 13:41:47. Ve 13:41:50 ležela již sražena na zemi, ve 13:41:55 ji klekl policista kolenem na žebra a snažil se ji nasadit pouta," řekl Korbel.

"Ve 13:42:03 se Jacques ležící na zádech na zemi se chytila policistovy uniformy v místech, kde má odznak. Teprve tehdy byl zřejmě stržen, soudí advokát. Na policistu chce Jacques podat trestní oznámení pro zneužití pravomoci veřejného činitele a ublížení na zdraví.

Policista je mimo službu

Policista byl už postaven mimo službu a jeho chování šetří Inspekce ministerstva vnitra. Jeho zásah odsoudili i politici.

"Podle mého názoru se jednalo o oprávněný služební zákrok a nemělo by se z něj dělat politikum. U policie by měla platit presumpce neviny a do konce vyšetřování neměl být policista postaven mimo službu," doplnil Janeček.

Čermák patřil k pohotovostním plukům

Šéf policie Prahy 2 Jan Navrátil řekl, že Čermák před rokem 1989 krátce působil v pohotovostním pluku tehdejší Veřejné bezpečnosti (VB). Podle Navrátila ale v roce 1988 odešel a k policii se vrátil až v březnu 1990.  Od té doby působil jako pochůzkář a zpracovával jednoduché spisy.

PhDr. Kateřina Jacques (1971)

:: vystudovala politologii v kombinaci s překladatelstvím a tlumočnictvím němčiny na Karlově univerzitě

:: za diplomovou práci na téma "Srovnání výkladů Palackého Českých dějin" získala Bolzanovu cenu.

:: působila v pražském Goethe Institutu

:: od roku 2003 zaměstnankyní Úřadu vlády jako odborná referentka odboru pro lidská práva

:: v roce 2005 jmenována ředitelkou Kabinetu místopředsedy vlády

:: od roku 2006 ředitelkou Sekce pro lidská práva a rovné příležitosti.

:: ve sněmovních volbách v roce 2006 dvojka na pražské kandidátce Strany zelených

Vzhledem k velkému množství příspěvků porušujích pravidla byla diskuze u tohoto článku zrušena. Slušným čtenářům se omlouváme.

Reklama

Související témata:

Související články

Policie měla potyčku s kandidátkou zelených

Na antifašistické demonstraci na Palackého náměstí byla podle svědků zbita policií Kateřina Jacques, kandidátka Strany zelených pro sněmovní volby a vrchní...

Výběr článků

Načítám