Hlavní obsah

Policista, jenž bil Jacques, žádá Klause o milost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Policista Tomáš Čermák pověřil svého právního zástupce Jaroslava Janečka, aby požádal prezidenta Václava Klause o milost. Čermák se letos 1. května podle očitých svědků zúčastnil zásahu proti Kateřině Jacques, vůči níž použil brutálních donucovacích prostředků.

Článek

"Požádal jsem pana prezidenta, aby se v řízení proti panu Čermákovi nepokračovalo," řekl Čermákův advokát Janeček.

Městské státní zastupitelství v uplynulých dnech zamítlo Čermákovu stížnost proti obvinění ze zneužívání pravomoci veřejného činitele, ublížení na zdraví a omezování osobní svobody. Podle žalobce je žádost neodůvodněná. V případě uznání viny tak hrozí policistovi až tři roky vězení.

Jacques s několika členy Strany zelených protestovala proti prvomájové demonstraci neonacistů. Při tom proti ní zasáhl Čermák, který ji prý brutálně napadl a bezdůvodně zbil.

Janeček ale tvrdí, že politička neuposlechla výzvu jeho klienta, ten tak měl právo proti ní zasáhnout.

Čermák má podle Janečka tři děti a po svém dočasném zproštění výkonu služby se ocitl ve složité situaci.

Obhájce: Jacques provokovala

Dalším důvodem proč obhájce o milost požádal, je podle něj politické pozadí kauzy. Incident prý musela vyprovokovat skupina demonstrantů včetně Jacques, která na sebe chtěla upozornit před blížícími se volbami. "Všude jinde na světe by paní Jacques byla zatčena a skončila ve vězení," řekl Janeček k jejímu chování vůči policistovi.

Jacques byla zvolena v červnu na kandidátce zelených do Sněmovny, když získala v Praze více preferenčních hlasů než předseda strany Martin Bursík. 

Reklama

Související témata:

Související články

Zákrok proti Jacques stál Bezoušku hodnost

Zástupce ředitele pražské policie Zdeněk Bezouška byl potrestán za zákrok proti člence a nynější poslankyni za Stranu zelených Kateřině Jacques. Na půl roku...

Výběr článků

Načítám