Hlavní obsah

Policie: v účetnictví Čunkových nesedí celé milióny

Právo, Novinky, kij, dan, jr
PRAHA

Policie při vyšetřování korupčního případu vicepremiéra Jiřího Čunka zjistila, že jeho rodina nemohla v minulosti ze svých příjmů našetřit několik miliónů korun, jak politik tvrdí. Čunkovy vedlejší a nepřiznané finanční zdroje nejasného původu jsou proto podle policistů velkou záhadou.

Článek

Právu to potvrdil důvěryhodný zdroj, který je obeznámen s výsledky policejního vyšetřování.

"Rodina Jiřího Čunka si v žádném případě nemohla naspořit do roku 2002 několik miliónů korun, jak tvrdil Čunek na začátku února v Senátu senátorům. Nemohla našetřit ani jeden milión korun, který si měl údajně uložit v Universal bance," řekl Právu zdroj.

Podle něho Čunek dosud nepředložil vyšetřovatelům žádné věrohodné důkazy o původu svých úspor. 

Vůbec tak například není jasné, kde vzal peníze na postavení domu za 3,5 miliónu korun, když získal hypotéku jen na 1,7 miliónu korun. "Aby našetřil takové peníze, nesměli by mít s manželkou prakticky vůbec žádné výdaje. Museli by předtím žít na ulici, neplatit za služby, nešatit se, nemít vůbec děti," doplnil zdroj.

Můj majetek je průzračný, tvrdí Čunek

"Co se týká mého majetku, tak ten je naprosto průzračný, čistý, já ho všude uvádím. A všechno, co jsem chtěl uvést dokonce i nad rámec toho, co jsem musel uvést, tak jsem uvedl a já si myslím, že je to v pořádku," prohlásil Čunek ve středečním rozhovoru v Pressklubu Frekvence 1.

Majetek prý nabyl v orgánech různých společností. "Já jsem celý život nedělal jenom bezpečnostního technika, ale dělal jsem i spoustu jiných činností a byl jsem i v orgánech různých společností, protože to nebylo trestné," řekl Čunek.

Čunek popřel falšování dokladů

Lidovecký předseda ve středu zároveň odmítl spekulace, že by falšoval dokument, kterým dokazoval, že si v roce 1998 uložil milión korun do Universal banky. Podle policejního spisu je na dokumentu z banky číslo občanského průkazu, který předtím Čunek ztratil a jehož ztrátu nahlásil. Podle MfD to Čunek policistům nedokázal vysvětlit.

Buď prý Čunek průkaz našel, ale neoznámil to úřadům a peníze do banky skutečně uložil, nebo je jeho verze o vložených úsporách do banky vymyšlená historka a dokument z Universal banky je falešný.

Čunek to popřel. Argumentoval tím, že má účtenku na vklad i na výběr. "Já jsem už senátorům předložil doklady o tom, že jsem ty peníze z banky vybral. Jisté je, že když jsem si je mohl vybrat, tak ty peníze musely být uloženy," sdělil Právu.

Problém s občankou jsme vysvětlili, říká Čunkova exobhájkyně

Zlínská právnička Jana Rejžková, bývalá Čunkova obhájkyně, Právu řekla, že problém se ztracenou občankou policii jasně vysvětlili.

"V lednu policie provedla šetření. Je spolehlivě prokázáno, že pan Čunek tehdy občanský průkaz nemohl najít a domníval se, že ho ztratil. Řádně to oznámil a požádal o vystavení nového. Nicméně dodatečně se ukázalo, že ten původní někde pouze založil, a když ho znovu našel, zase to oznámil," uvedla Rejžková.

Dřívější zaměstnání Jiřího Čunka

1977-1982 automechanik v Pozemních stavbách Zlín

1982-1993 bezpečnostní technik ve Zbrojovce Vsetín

1993-1997 vedoucí bezpečnosti práce ve Zbrojovce Vsetín Indet

1998-2002 starosta Vsetína

Vzdělání - Střední odborné učiliště Napajedla a Střední průmyslová škola strojní Zlín.

Čunek má celkem čtyři děti ve věku 10, 12, 20 a 22 let.

Dodala, že si již nepamatuje, zda tehdy Čunek vrátil průkaz nově vydaný, či znovunalezený.

Reklama

Související články

Topolánek vyzval Čunka k demisi, ten odmítl

Premiér Mirek Topolánek v pondělí poprvé vyzval předsedu KDU-ČSL a vicepremiéra Jiřího Čunka, aby zvážil odchod z vládní funkce. Stalo se tak v důvěrném...

Topolánek: Čunka odvolám, až bude obžalován

Předseda vlády Mirek Topolánek navrhne odvolání vicepremiéra Jiřího Čunka až v případě, pokud by byl kvůli podezření z korupce obžalován a neodešel by sám....

Výběr článků

Načítám