Hlavní obsah

Policie v JAR až do pátku nesmí zatknout Krejčíře

JOHANNESBURG

Radovan Krejčíř má jistotu, že ho jihoafrická policie do pátku nezatkne. Právě v pátek bude totiž soud rozhodovat, zda vyhoví návrhu Křejčířových právníků zakázat policii podnikatelovo opětovné zadržení.

Článek

"Finální rozhodnutí o zákazu zatčení pana Krejčíře padne v pátek," řekla Novinkám mluvčí jihoafrické policie Tummi Goldingová s tím, že do tohoto dne je tak český podnikatel před místními policisty v bezpečí.

Krejčířovi právní zástupci podali návrh, aby soud policii zakázal Krejčířovo opětné zadržení. Protože soud stanovil termín jednání o této věci na pátek, nesmí policie Křejčíře do té doby zatknout.

Český podnikatel Radovan Krejčíř se v Jihoafrické republice dostal na svobodu v pondělí. Policie ho měla na pokyn jihoafrické prokuratury znovu zatknout na základě dalšího zatykače, ale neudělala to. Ve věznici policistům řekli, že po 16. hodině už vězně nepropouštějí. Advokáti však vedení žaláře přesvědčili, aby Krejčíře pustilo. Od té doby po něm jihoafrická policie marně pátrá. [celá zpráva]

České ministerstvo spravedlnosti odmítlo spoluzodpovědnost za to, že se Krejčířovi podařilo dostat z vězení, protože nedodalo včas podklady pro jednání . Krejčířovi právníci totiž získali pondělní rozhodnutí o propuštění na základě kličky, že už vypršela doba, po kterou může být ve vazbě. Podle právníků se do ní započítávají i volné dny.

Krejčířův právník Hugo van der Westhuizen řekl jihoafrickému listu The Star řekl, že jakékoli obavy, že by Krejčíř uprchl, jsou "zcela nepodložené". Advokát nicméně nechtěl říci, kde podnikatel nyní je. České televizi Krejčíř řekl, že směřuje na jednání do Kapského Města.

Jihoafrická prokuratura okolnosti propuštění prověřuje

Český ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil ve středu řekl, že jihoafrická prokuratura prověřuje okolnosti propuštění podnikatele Radovana Krejčíře z vězení. Ve čtvrtek má navíc odejít do JAR dopis, v němž česká strana žádá vysvětlení.

Jaké trestné činy měl Krejčíř spáchat

:: příprava vraždy

:: příprava vraždy :: podvod

:: příprava vraždy :: podvod :: zločinné spolčení

:: příprava vraždy :: podvod :: zločinné spolčení :: daňový únik

:: příprava vraždy :: podvod :: zločinné spolčení :: daňový únik :: nedovolené ozbrojování

:: příprava vraždy :: podvod :: zločinné spolčení :: daňový únik :: nedovolené ozbrojování :: úvěrový podvod

:: příprava vraždy :: podvod :: zločinné spolčení :: daňový únik :: nedovolené ozbrojování :: úvěrový podvod :: omezování osobní svobody

:: vydírání

Pospíšil se opět ohradil proti tvrzení, že Česká republika propásla lhůtu pro dodání dokumentů k žádosti o vydání. Ministerstvo trvá na tom, že česká strana se na květnových oficiálních jednáních s jihoafrickou prokuraturou a ministerstvem spravedlnosti dohodla na podobě extradiční žádosti a na termínu jejího dodání do 19. června. Pospíšil proto nehodlá odstoupit, jak ho vyzývá opozice, ani činit personální opatření.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám