Hlavní obsah

Policie v Česku nasadí psy na výbušniny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministerstvo vnitra zpřísní bezpečnostní opatření poté, co se ke čtvrtečním atentátům v Madridu na videu přihlásila teroristická organizace al-Kajdá. Zpřísní se režim při hraničních kontrolách a při udělování víz občanům z rizikových zemí. Policie v ulicích posílí některé své hlídky o psy, kteří jsou schopni nalézt výbušninu.

Foto: Jitka Sobotková
Článek

Prohlásil to ministr vnitra Stanislav Gross. Zdůraznil, že zpravodajské služby zatím nemají informace o tom, že by proti České republice byl připravován teroristický útok.

V internetovém Radiu Vnitro Gross upřesnil, že zvýšený policejní dohled se bude týkat několika set vytypovaných míst. Dále uvedl, že ministr obrany Miroslav Kostelka vydal pokyn k vyčlenění armádních sil a prostředků pro případnou podporu policie. Mluvčí ministerstva obrany Ladislav Šticha k tomu řekl, že armáda má již velmi dlouhou dobu vyčleněny skupiny vojáků pro případné posílení policie.

Gross také informoval, že se připravují určitá školení aparátu různých firem, aby zaměstnanci velkých podniků, kde dochází k vysoké koncentraci osob, byli seznámeni s možnými riziky.

Nelze vyloučit, že se bezpečností opatření dotknou i Českých drah (ČD). "Nemáme zatím žádné informace od bezpečnostních orgánů, které by žádaly třeba nějaké zvýšení nebo častější prohlídky tratí," řekl mluvčí ČD Petr Štáhlavský. Informace o dalším postupu podle něj dráhy obdrží zřejmě v nadcházejícím týdnu.

Ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) Českému rozhlasu řekl, že v rámci přísnějších kontrol při vstupu lidí do Česka nebudou vydávána hromadná víza. Zájemci o víza navíc budou muset podávat žádosti jen v zemích svého trvalého bydliště.

Omezí se informovanost o misi v Afghánistánu

V budoucnu se také omezí informovanost o vojenské misi v Afghánistánu. "Jsou dobré důvody k tomu, abychom se chovali jako všechny státy, které speciální jednotky na mise posílají. Není to přímý přenos o jejich působení," řekl ministr. Čeští vojáci se do Afghánistánu přesouvají v těchto dnech.

Bezpečnostní složky nyní čekají na další posun ve vyšetřování atentátů. "Od toho se budou samozřejmě odvíjet další reakce. Jsme ve spojení s našimi španělskými kolegy. Budeme také konzultovat opatření, která se přijímají v jiných zemích," řekl.

Gross apeloval na veřejnost, aby měla pro zvýšená bezpečnostní opatření pochopení a snažila se s bezpečnostními složkami spolupracovat.

Teroristická organizace al-Kajdá v souvislosti se čtvrtečními atentáty prohlásila, že jde o odplatu Španělsku za jeho spolupráci s americkým prezidentem Georgem Bushem a jeho spojenci. Španělský ministr vnitra Ángel Acebes v noci na dnešek oznámil, že přiznání je na videokazetě, kterou má policie.

Při útocích proti vlakům přišlo ve španělské metropoli o život 200 osob a 1500 utrpělo zranění.

Reklama

Související články

Strach z teroristů mobilizuje Evropu

Kdo bude další? Ptá se po Madridu zneklidněná Evropa. Jednotlivé státy přijímají mimořádná bezpečnostní opatření. Mobilizaci policie a ozbrojených složek...

Do ulic Španělska vyšlo osm miliónů lidí

Na náměstí Puerta del Sol v Madridu začala v pátek v 19 hodin mohutná manifestace proti terorismu. Do madridských ulic vyšly více než dva milióny lidí. Do ulic...

Výběr článků

Načítám