Hlavní obsah

Policie si převzala 500 nových škodovek, od běžných jsou k nerozeznání

Právo, Radek Plavecký

Policie ČR si ve středu dopoledne převzala od automobilky Škoda Auto pět stovek nových vozů Škoda Octavia. Auta jsou v běžném civilním provedení, liší se jen v jediném detailu, a tím jsou zatmavená skla u zadních dveří. Jinak jsou od ostatních aut k nerozeznání. Policie si je však nepořídila pro dopravní hlídky na chytání řidičů, ale pro své civilní úseky.

Policisté převzali nové škodovkyVideo: Radek Plavecký, Právo

 
Článek

„Jsou to auta zejména pro kriminální službu a vyšetřování,“ potvrdil policejní prezident Jan Švejdar.

Auta přebírala policie v různých regionech republiky, sedmatřicet jich bylo například v Mladé Boleslavi, kam si je přijel převzít Švejdar i s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD).

„Celková částka, kterou policie za vozy zaplatí, je 191 milionů korun,“ uvedl Hamáček.

Policisté převzali 80 nových aut, mohou mít i rám před nárazníkem

AutoMoto

Policie podle něj poprvé využívá jako formu nákupu vozů operativní leasing, takže za každé auto platí zhruba osm tisíc korun měsíčně po dobu čtyř let. „Odpadnou tím starosti se servisem a zajišťováním náhradních aut. Zvolili jsme tento způsob po vzoru rakouské policie a předpokládáme, že se tím uspoří,“ dodal Hamáček, podle něhož policie pokračuje v obměně vozového parku. Jedná se o octavie s automatickou převodovkou, benzinovým motorem 1,5 TSI o výkonu 110 kW.

Foto: Radek Plavecký

Policie si ve středu dopoledne převzala nové vozy Škoda Octavia. Od běžných aut se liší jen zatmavenými skly.

„Škodovky, zejména Octavie, jsou součástí vozového parku několika policií v Evropě. Škoda má majoritní podíl například u policie v Rakousku, Maďarsku, Chorvatsku nebo Srbsku. Velký tendr na šest tisíc vozů jsme vyhráli i v Rusku. Policie ve Velké Británii si pořídila naše vozy Kodiaq,“ zmínil šéf Škody Auto pro ČR Luboš Vlček.

Foto: Radek Plavecký

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) s policejním prezidentem Janem Švejdarem

Reklama

Výběr článků

Načítám