Hlavní obsah

Policie se musí vrátit k případu možné korupce na magistrátu

Právo, Jan Menšík

Policie se musí znovu zabývat případem bývalého úředníka pražského magistrátu přes reklamu Iva Matese, který se týkal jeho možné korupce.

Foto: Novinky

Úředník pražského magistrátu Ivo Mates využíval vůz patřící reklamní společnosti.

Článek

Po prozkoumání trestního spisu to policistům nařídila dozorující státní zástupkyně, která zrušila policejní rozhodnutí o odložení případu a vrátila jim ho k dalšímu šetření.

Kriminalisté prvního pražského obvodu věc po půlročním prověřování začátkem loňského prosince odložili, protože se jim nepodařilo prokázat, že došlo k trestnímu činu a že úředník přijal úplatek.

Dozorující státní zástupkyně Zuzana Beňová z Obvodního státního zastupitelství Prahy 1 se však s jejich dosavadní prací nespokojila.

„Po přezkoumání usnesení policejního orgánu a předloženého trestního spisu jsem toto usnesení zrušila a policejnímu orgánu uložila, aby konal ve věci dále úkony prověřování,“ řekla v pondělí Právu Beňová s tím, že nyní znovu probírá prověřování a není možné sdělit bližší informace.

Úředník pražského magistrátu Ivo Mates využíval vůz patřící reklamní společnostiVideo: Novinky

Na možnou korupci upozornilo v polovině loňského června Právo.

V sérii článků informovalo o tom, že úředník léta používal luxusní Volvo XC60 patřící firmám okolo reklamní skupiny BigBoard.

S firemním autem sjel do řeky

Dva dny po publikaci prvního textu podal bývalý úředník pražského magistrátu přes reklamu Ivo Mates sám výpověď a z úřadu odešel ke konci června.

Při přímé konfrontaci s reportérem Práva ještě před vydáním prvního článku tvrdil, že vůz měl zapůjčený od syna k řešení rodinné situace v roce 2017 a částečně v roce 2018. Později se však ukázalo, že nemluvil pravdu.

Právo totiž získalo dokument, který popisuje Matesovu nehodu ze září 2016, kdy s výše zmíněným vozem sjel z pražské náplavky do řeky. V dokumentu je jako držitel vozu uvedena společnost BigBoard Praha a jako účastník nehody Mates.

Přesto skupina BigBoard spojení tohoto vozu s Matesem popírá a Právu zaslala v polovině června předžalobní výzvu s žádostí o omluvu.

BEZ KOMENTÁŘE: Hasiči vytahují bílé volvo z Vltavy v září 2016Video: Jiří Forman, Aktu.cz

Mates na majetkovém odboru magistrátu pracoval jako majetkový specialista reklamy od roku 2008 a spravoval portfolio městských pozemků s reklamními plochami.

V gesci měl také výběrová řízení na provozovatele reklamy na městském majetku a přípravu nájemních smluv.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám