Hlavní obsah

Policie prošetřuje kvůli nákupu armádních tatrovek další dvě osoby

Aktualizováno

Podezření z korupce v souvislosti s údajně zmanipulovanou armádní zakázkou na nákup terénních automobilů Tatra kromě exministra obrany Martina Bartáka čelí i další dva lidé. Podle informací ČTK jde o představitele společnosti Praga Petra Ptáčka a podnikatele zajišťujícího zbrojní zakázky Michala Smrže.

Foto: Pavel Karban, Právo

Článek

Že policie má další podezřelé, v pátek potvrdil státní zástupce Dušan Táborský, který případ dozoruje. Oba nově podezřelí podle něj vedení Tatry postupně kontaktovali s určitou nabídkou v souvislosti s armádní zakázkou ještě před Bartákem. Jejich cílem údajně bylo obnovení přerušené spolupráce mezi Tatrou a Pragou. Objevilo se prý i tvrzení, že Tatry neprojdou úspěšně armádními testy, pokud se spolupráce neobnoví.

"Nyní zjišťujeme, zda to bylo korupční jednání, či nikoliv," řekl Táborský. Policii také zajímá, zda jednání Bartáka v USA navazovalo na tyto dvě schůzky. "Hledáme informace, zda tito lidé jednali ve vzájemné shodě. Víme, že se znali," řekl Táborský.

Policie se údajnou korupcí zabývá od loňského listopadu. Tehdy bývalý velvyslanec USA v Česku a předseda dozorčí rady automobilky Tatra William Cabaniss v tisku uvedl, že v únoru 2008 po něm chtěl tehdejší náměstek ministryně obrany a současný náměstek ministra financí Martin Barták milióny dolarů za to, že Tatra už nebude mít problémy s armádní zakázkou. To potvrdil i Cabanissův kolega Duncan Sellars, který se rovněž zúčastnil rozhovoru s Bartákem. Barták ale tvrdí, že jde o vykonstruovanou záležitost.

Reklama

Výběr článků

Načítám