Hlavní obsah

Policie odvezla z Patočkova bytu čtyři pytle s věcmi

Právo, Novinky, jac, tr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Policie v pátek prohledala brněnský byt aktivisty a šéfredaktora Literárních novin Jakuba Patočky. V půl třetí odpoledne prohlídku ukončila. Odvezla z něj pytle plné věcí a zapečetila jej. Byt prohledávala v souvislosti s pátráním po zmizelé 13leté Anně. Ta zatím nalezena nebyla.

Článek

Policisté a technici vynášeli z bytu asi čtyři igelitové pytle předmětů, odmítali však cokoli bližšího sdělit. Jeden ze sousedů, starší pán, jenž byl přizván jako svědek, jen stručně prohlásil, že v bytě "prohlíželi úplně všecko".

Domovní prohlídka začala přibližně v 9.30, kdy technik otevřel byt zajištěný jen obyčejnými zámky. "Proběhlo více domovních prohlídek, ale nesdělíme u koho a kolik. Předměty, které odnášíme, analyzujeme a věříme, že pomohou v dalším vyšetřování," řekla po prohlídce u Patočků Novinkám tisková mluvčí krajského policejního ředitelství v Brně Jana Šípková.

Domovní prohlídku u Patočky povolil soud. Kancelář Okresního soudu Brno-venkov sdělila Právu, že soudce ve čtvrtek večer vyhověl žádosti státního zástupce k provedení jedné domovní prohlídky v souvislosti s pátráním po zmizelé Anně.

Byt chtěli policisté prohledat už v noci na pátek. Večer Patočka buď neotevřel nebo nebyl doma. Novinář se údajně přátelí s rodinou Kláry Mauerové, proto se o něj policie zajímala.

Policie nevyloučila ani možnost, že Annu unesli příslušníci náboženské sekty a odvezli mimo území ČR.

Podle Šípkové se další domovní prohlídky uskutečnily v noci ze čtvrtka na pátek. "V tuto chvíli zjišťujeme důležité skutečnosti a analyzujeme je," řekla Šípková. Podle neoficiálních informací policie uskutečnila v rámci akce Úder prohlídky už v šestnácti bytech.

Šípková zároveň připustila, že se policisté vážně zabývají možností, že uprchlá Anna je ve skutečnosti Karolína Planá, která zmizela před deseti lety. [celá zpráva]

Policie uskutečnila prohlídky už v šestnácti bytech

K věci se nechtěl vyjádřit ani Hynek Olma z krajského státního zastupitelství. "Bylo rozhodnuto, že žádné informace podávat nebudeme, protože to maří vyšetřování. Jde nám o to, abychom dostali pachatele nebo pachatelku co nejrychleji před soud. Proto musí být trestní řízení neveřejné," odmítl další otázky Olma.

Jakub Patočka je známý svými ekologickými a společenskými aktivitami. Údajně spolupracuje s rodinou Kláry Mauerové, jíž byla dívka zatím nepravomocným rozhodnutím Městského soudu v Brně v březnu letošního roku svěřena do péče.

Jakub Patočka na snímku z března 2006. Foto: PRÁVO/Lukáš Táborský

Brněnský rodák Jakub Patočka (34) v roce 1989 zakládal a poté předsedal Hnutí Duha. V roce 2000 vstoupil do Strany zelených a spolu s jejím tehdejším předsedou Janem Beránkem ji odstřihl od předchozího vedení. V roce 2004 byl jako člen republikové rady volebním lídrem do Evropského parlamentu, po nástupu Martina Bursíka v roce 2005 ze strany vystoupil. Podílel se poté na vzniku hnutí Zelení, do něhož přestoupila část tzv. beránkovského křídla SZ. 

Jako šéfredaktorovi Literárních novin se Patočkovi podařilo časopis zachránit před zánikem. V roce 2004 ho postihla rodinná tragédie. Jeho žena Vanda spáchala sebevraždu. 

Policisté nevylučují, že by za únosem mohla stát sekta

Třináctiletá Anna ze ztratila z brněnského azylového zařízení Klokánek v noci na sobotu 12. května. [celá zpráva]

Podle informací, které kolují mezi brněnskými policisty, může být ztracených dětí bez identity, jako byla Anna, více. "Obáváme se, že do celého případu je zapletena náboženská sekta, která má vazby do zahraničí. Musíme počítat i s tím, že Anna už není na území Česka," řekl Právu důvěryhodný zdroj blízký policii. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám