Hlavní obsah

Policie odposlouchávala mé děti, tvrdí primátor Olomouce

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Olomoucký primátor Martin Novotný (ODS) požádá ministerstvo vnitra o důkladné prošetření odposlechů, které vloni prováděla Inspekce ministra vnitra kvůli úniku tzv. Kubiceho zprávy. Odposlechy podle něj monitorovaly nejméně deset lidí na vlivných postech, ale i normální občany, kteří se skandálem neměli nic společného.

Článek

Měli být mezi nimi i Novotný, který byl v té době náměstkem primátora, jeho manželka, dvě děti, spolužák jeho dcery a jeho matka.

"Jako občan České republiky a představitel samosprávy, který svůj mandát získal ve svobodných volbách, zásadně protestuji proti narušení mých práv a soukromí i základních ústavních práv a svobod mých rodinných příslušníků," řekl ve středu Novotný na mimořádné tiskové konferenci. 

Za podivné Novotný označil to, že o odposlechy údajně požádala soud Inspekce ministra vnitra, která je ustavena k tomu, aby odhalovala a prověřovala skutečnosti nasvědčující tomu, že byl spáchán trestný čin, jehož pachatelem je příslušník Policie ČR. "Já jím nejsem a nikdy nebyl a nemám ani žádnou vazbu k činnosti jakýchkoliv bezpečnostních úvarů České republiky," zdůraznil primátor. 

Za nejzrůdnější aspekt celé záležitosti přitom označil skutečnost, že do odposlechu byly údajně zahrnuty i jeho žena a nezletilé děti, tehdy ve věku 10 a 12 let. "Odposlech spolužáka naší dcery či jeho matky je skutečnost natolik neuvěřitelná, že ji nejsem schopen komentovat," uvedl primátor. 

K tomu, jak se mohl dostat do pozornosti Inspekce ministra vnitra, novinářům řekl, že v té době byl lídrem kandidátní listiny ODS v Olomouci, byl tedy osobou s jistým politickým vlivem. "Samozřejmě mě napadlo i jméno současného ministra vnitra Ivana Langera, se kterým se znám. V posledních dvou letech se ale vidíme tak dvakrát do roka a voláme si třikrát za měsíc nebo také vůbec," konstatoval primátor.

Reklama

Související články

Za neoprávněné odposlechy má stát platit

Nejen právo na informace o odposleších, ale také nárok na odškodnění mají získat lidé, jejichž telefon neoprávněně "napíchla" policie. Zásadní změnu...

Výběr článků

Načítám