Hlavní obsah

Policie odložila případ výbuchu plynu v Divadelní ulici, viník je dávno mrtvý

– Praha • Aktualizováno

Za loňský výbuch plynu v pražské Divadelní ulici nebude nikdo potrestán. Způsobilo jej porušení technických norem v 70. letech minulého století. Viník, stavbyvedoucí bývalého podniku Středočeské plynárny, již před delší dobou zemřel. Škodu způsobenou explozí policie vyčíslila na 275 miliónů korun.

Závěr vyšetření výbuchu v ulici DivadelníVideo: Novinky

 
Článek

"Odpovědnému muži, který měl v národním podniku Středočeské plynárny na starosti řízení stavby v Divadelní ulici, by dnes kvůli spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti hrozilo dva až osm let vězení," uvedl policejní vyšetřovatel požárů a výbuchů na území hlavního města Petr Jirout.

Elektřinu položil na plyn

Při stavbě, kterou podnik zahájil v květnu roku 1977 a zkolaudována byla v roce 1980, prý viník porušil normy a stavební dokumentaci při křížení produktovodů, jež vedou plyn a elektřinu. Místo toho, aby mezi nimi zachoval předepsanou vzdálenost, nechal je položit přímo na sebe. Trubka, kterou vedl plyn, tak pod vozovkou v Divadelní ulici u křižovatky s Krocínovou působila na elektrické kabely, což po čase zapříčinilo poškození izolace a zkrat. Při zkratu vznikl elektrický oblouk, který plynové potrubí propálil.

Záznam výbuchu v Divadelní uliciVideo: Policie ČR

"Následkem toho došlo k úniku plynu, který se postupně hromadil v podloží. Shodou okolností se zemí dostal do objektu Divadelní 5, kde došlo k iniciaci," popsal vyšetřovatel.

Revizní firmy nepochybily  

Podle něj v tomto případě jednoznačně selhal lidský faktor. "Za většinu požárů a výbuchů v Praze mohou fatální chyby jednotlivců. Člověk buď nezná, co by měl znát, nebo si chce něco ulehčit," řekl Jirout.

Doplnil, že revizní firmy, které u produktovodů prováděly pravidelné revizní kontroly, nijak nepochybily, protože porušení norem neměly před samotným únikem plynu možnost odhalit.

Jirout upozornil, že v případu se přihlásilo 50 poškozených lidí, dalších 33 firem a deset pojišťoven. Protože policie prověřování výbuchu odložila, o jejich nároku na odškodnění budou rozhodovat soudy v občanskoprávním řízení.

Přestože exploze nastala 29. dubna loňského roku, policisté mohli začít s ohledáním Divadelní ulice až v druhé polovině srpna, kdy to povolil statik. Následně několik měsíců čekali na znalecký posudek z řady oborů, mimo jiné ze stavebnictví, chemie či požární ochrany. Exploze zranila loni v dubnu čtyři desítky lidí, z toho dva vážně. Poničila několik okolních domů či zaparkovaná auta.

Reklama

Výběr článků

Načítám