Hlavní obsah

Policie obvinila exnáměstka Šišku kvůli zakázce ministerstva práce

• Aktualizováno

Jedním ze dvou mužů, o jejichž obvinění informovalo minulý týden pražské vrchní státní zastupitelství, aniž by uvedlo jejich jména, je podle České televize bývalý náměstek ministerstva práce a sociálních věcí Vladimír Šiška. Policie jej spolu s nejmenovaným soudním znalcem obvinila v souvislosti s veřejnou zakázkou na kontrolu sociálních dávek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vladimír Šiška

Článek

Muži měli být obviněni minulé úterý, až v pátek o tom ale informovalo pražské vrchní státní zastupitelství ústy žalobce Zdeňka Matuly. Uvedl, že obvinění čelí bývalý ministerský úředník a soudní znalec. Poradenské sdružení Indoc uvedlo, že obviněným soudním znalcem je Vladimír Smejkal, ten to však pro ČTK odmítl.

Protiprávní jednání, které policie klade mužům za vinu, souvisí podle Matuly s veřejnou zakázkou, jejímž cílem byla úspora ve výdajích na sociální dávky zlepšením adresnosti a účelovosti jejich vyplácení. "V případě, že by nedošlo ke zrušení zadávacího řízení rozhodnutím Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže před podpisem smlouvy, mohla podle policejního orgánu České republice vzniknout škoda ve výši jedné miliardy korun," napsal žalobce.

Hrozí až 12 let vězení

Někdejšího ministerského úředníka policie viní z pokusu o zneužití pravomoci, o porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže a o porušení povinnosti při správě cizího majetku. Soudnímu znalci pak klade za vinu napomáhání k těmto trestným činům a dále pokus o zločin křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku. Oběma mužům hrozí v případě prokázání viny až 12 let vězení.

Obvinění pravděpodobně souvisí s tendrem, který antimonopolní úřad zrušil právě před rokem. Ministerstvo si chtělo bez výběrového řízení pronajmout od společnosti IBM systém, který měl kontrolovat posudkové lékaře, a zabránit tak zneužívání dávek. Záměr vybrat dodavatele v jednacím řízení bez uveřejnění byl podle úřadu nezákonný a tento postup mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky.

Vladimíra Šišku už dříve policie v souvislosti s jeho působením na ministerstvu obvinila, jednalo se ale o jinou zakázku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám