Hlavní obsah

Policie obviní exministra Bartáka v korupční kauze armádních tatrovek

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

V případu sporu mezi společnostmi Tatra a Praga souvisejícím s dodávkami terénních vozů pro českou armádu padnou v nejbližší době dvě obvinění. Právu to ve středu potvrdil mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Podle ČT mají být obviněni bývalý ministr obrany Martin Barták a podnikatel Michal Smrž.

Foto: Zdeněk Fučík, Právo

Bývalý ministr obrany Martin Barták.

Článek

Kauzu odstartovalo loni tvrzení někdejšího amerického velvyslance v ČR a nynějšího předsedy dozorčí rady Tatry Williama Cabanisse, že si mu v roce 2008 měl tehdejší náměstek ministryně obrany Vlasty Parkanové Martin Barták říct o milióny dolarů za urovnání problémů tatrovky se společností Praga, které Tatra vypověděla smlouvu na dodávky převodovek. Vedení Pragy se pak na Tatře v arbitráži domáhalo zaplacení náhrady škody.

Vedle Bartáka policie v této souvislosti prověřovala i šéfa exportu Pragy Petra Ptáčka a zbrojaře Michala Smrže.

„Na základě závazného pokynu státního zástupce budou vydána usnesení o zahájení trestního stíhání,“ řekl Právu Ibehej. Zároveň dodal, že k dnešnímu dni bylo skončeno prověřování celé věci a svou činnost tak ukončil i speciální vyšetřovací tým, který byl na kauzu vytvořen. Ukončení šetření ke konci listopadu avizoval už začátkem října šéf protikorupční policie Tomáš Martinec.

Vyšetřovatelé mlčí

Ibehej odmítl sdělit, z jakých trestných činů mají být podezřelí obvinění, ani kterých dvou ze zmíněné trojice se má stíhání týkat. Původně se prověřování vedlo pro podezření na úplatkářství. Bližší informace odmítla podat také šéfka ostravského krajského státního zastupitelství Zlatuše Andělová.

Podle Cabanisse si Barták o peníze za urovnání obchodního sporu mezi Tatrovkou a společností Praga řekl v roce 2008 na oficiální návštěvě v USA. Jeho tvrzení podpořil i šéf Tatry Ronald Adams.

Barták nařčení odmítá

Ex-náměstek Barták takové nařčení razantně popírá a na oba představitele Tatry podal už letos na jaře trestní oznámení pro křivé obvinění.

Praga totiž měla dodávat Tatře jako subdodavatel zakázky za 2,7 miliardy na terénní vozy svoje převodovky a nápravy, Tatra ale smlouvu vypověděla s tím, že jsou díly nekvalitní.

Ještě před Bartákovým kontaktem s Cabanissem se měl Ptáček a Smrž obrátit s nabídkou na obnovení spolupráce na šéfa Tatry Ronalda Adamse.

„To tvrzení absolutně odmítám. Pokud něco v USA proběhlo, tak to bylo pouze v tom smyslu, že jestliže Tatra získala zakázku jen díky tomu, že měla českého subdodavatele, tak by bylo slušností, aby nějakým důstojným způsobem tu situaci vyřešili. Podstatou věci bylo to, že získali zakázku jen díky českému subdodavateli, kterého vyloučili. O jakékoliv korupci tam nepadla ani zmínka, žádnou takovou nabídku jsem neučinil,“ řekl v rozhovoru pro Právu už dříve Barták.

Absurdní obvinění

Také Smrž s Ptáčkem všechna nařčení odmítli. „Je to absurdní obvinění. Já jsem jednal s panem Adamsem jednou a přitom naopak on řekl, že jsme na kolenou a že si nás za babku koupí. Poslal nám dokonce i písemně požadavek na převzetí společnosti, což jsme odmítli, protože to byl neuvěřitelně drzý návrh,“ řekl před časem Právu šéf pragováckého exportu Ptáček.

Zároveň dodal, že manažeři Tatry se mohou nařčením z korupce snažit rozptýlit podezření, která vznikla v souvislosti se samotným zadáním zakázky bez výběrového řízení a „podezřelými provizními smlouvami provázanými s touto zakázkou“.

Foto: Pavel Karban, Právo

O čtyři měsíce dříve než měla, už na konci června, splní Tatra zakázku 556 středně těžkých automobilů pro českou armádu.

Podle dozorujícího státního zástupce Dušana Táborského se Praga po vypovězení smlouvy cítila ukřivděna. „Snažila se vrátit do hry,“ řekl k tomu pro ČTK Táborský a dodal, že Praga mohla na dodávkách Tatry pro armádu vydělat stamilióny korun. Po ukončení spolupráce se Tatře dodávky armádě začaly zadrhávat. A právě tyto problémy podle Cabanisse měly vyřešit peníze, o kterých prý Barták v USA mluvil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám