Hlavní obsah

Policie nepotvrdila Topolánkovo tvrzení o roli Randáka v kauze Savoy

Právo, Jakub Troníček
PRAHA

Podle premiéra to bylo zcela průkazné, podle policie se nic neprokázalo. Řeč je o kauze úniku videozáznamu lednové schůzky lobbisty Miroslava Šloufa a prezidentova tajemníka Jiřího Weigla a o tom, zda DVD s citlivým videem prošly také rukama bývalého šéfa civilní rozvědky Karla Randáka a neformálního poradce šéfa ČSSD Petra Dimuna.

Článek

Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) se podezřením vysloveným v únoru premiérem Mirkem Topolánkem (ODS) zabývali několik měsíců a dokonce opakovaně, ale ani napodruhé žádné důkazy o roli Randáka s Dimunem v úniku záznamu do médií nenašli.

"Celou věcí jsme se zabývali a odložili jsme ji s tím, že jsme neshledali žádné podezření ze spáchání trestného činu,“ uvedl mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták. Dodal, že výsledky svého šetření kriminalisté předali už v říjnu státnímu zástupci. Právě žalobce by ještě mohl vyšetřování znovu otevřít, ale zatím se tak nestalo.

Podle dobře informovaného zdroje Práva blízkého vyšetřování se policie únikem zabývala s podezřením na trestný čin neoprávněného nakládání s osobními údaji. "To by byla asi jediná možná právní kvalifikace, ale jakékoli důkazy prostě chybí,“ řekl k tomu Právu zdroj.

Randák, který stejně jako Dimun jakoukoli spojitost s únikem nahrávky od počátku odmítal, Právu řekl, že opakované závěry policistů vítá. "Akorát je smutné, že v čele vlády stojí člověk, který trpí paranoiou a vidí spiknutí za každým rohem,“ nechal se slyšet bývalý šéf českých špiónů.

Další vyšetřování spěje k závěru

Když Topolánek v půlce února na Randáka s Dimunem veřejně ukázal prstem, opíral se o zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS), tedy tuzemské kontrarozvědky. Ta se tehdy prostřednictvím svého mluvčího Jiřího Šuberta za premiéra postavila tvrzením, že předseda vlády ví velmi dobře, o čem mluví. Šubert se nyní nechtěl k výsledkům policejní práce vyjadřovat s tím, že to službě nepřísluší.

V celé kauze jsou již několik měsíců obviněni dva lidé – bývalý policista Jiří Dvořák, který záznam průmyslové kamery z hotelu Savoy vyzvedl, a také někdejší vysoký důstojník rozvědky Karel Bakeš, kterého úřady viní z toho, že DVD od Dvořáka předal dál. Oba jsou stíháni za zneužití svých pravomocí.

Podle mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánky Zenklové už jejich vyšetřování spěje ke konci a začátkem příštího roku už by tak mohlo být jasné, zda budou postaveni před soud.

Jediným potrestaným je Slonková

Zatím jediným potrestaným člověkem v kauze úniku videozáznamu, který údajně razantně ovlivnil letošní prezidentskou volbu, je tak novinářka Sabina Slonková, která záznam těsně před volbou zveřejnila.

Česká televize v této souvislosti informovala, že Slonková dostala pokutu 20 tisíc korun za to, že odmítla úřadům sdělit, kdo jí nahrávku předal. Topolánek přitom začátkem roku naznačil, že posledními články řetězce měl být právě Randák s Dimunem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám