Hlavní obsah

Policie nasadí během stávky vrtulníky, zasahovat proti blokádám nebude

Praha

Ředitel dopravní policie Leoš Tržil v pátek informoval, že policie v souvislosti s chystanou pondělní stávkou dopravních odborů nasadí k monitorování situace vrtulníky. Podle něj budou výrazně posíleny hlídky v ulicích, konkrétní opatření ale podle něj policie přijme až na základě vývoje situace. Nechystá se ale bránit blokádám provozu.

Foto: Petr Horník, Právo

Nový šéf dopravní policie Leoš Tržil.

Článek

"Přijde každý, kdo má ruce, nohy. Počítáme s výrazným posílením dohledu i s využitím jiných složek," řekl v rozhovoru pro Českou televizi Tržil.

"Je potřeba, aby řidiči počítali s tím, že může dojít někde k tvorbě kolon, ke komplikacím v dopravě, a musí proto přizpůsobit své chování. Tady apeluji na trpělivost," dodal ředitel dopravky.

Vývoj situace podle něj budou monitorovat policejní vrtulníky. Dva budou nasazeny v Praze, jeden v Brně a jeden nad zbytkem moravského regionu.

"Opatření budou dílčí v návaznosti na situaci v jednotlivých regionech, v návaznosti na konkrétní dopady na dopravu, kde počítáme, že hlavní prioritou dopravní policie, ale i dalších složek, které nám budou pomáhat, je otázka řízení, organizace provozu, řešení průjezdnosti a usměrňování dopravy. Samozřejmě i dokumentování eventuálních protiprávních jednání pro další řízení," řekl Tržil, a vyhnul se tak odpovědi na otázku, zda policisté zakročí proti protestujícím, kteří budou blokovat komunikace.

Legálnost blokád ulic podle něj vyhodnotí příslušný správní silniční orgán v následném řízení. "Pokud někdo neoprávněně uzavře komunikaci, může to být bráno ve smyslu zákona 13 (o pozemních komunikacích - pozn. red.) a tam rozhoduje příslušný správní orgán," řekl Tržil.

Zasahovat nebudeme

Konkrétnější byla mluvčí pražské policie Eva Kropáčová. Sdělila, že policisté při blokádách provozu nebudou nijak zasahovat, aby nedošlo k ohrožení zdraví.

Ředitel pražského dopravního podniku Martin Dvořák má informace, že se zaměstnanci jiných odborových svazů budou snažit blokovat provoz povrchové dopravy, tramvají či autobusů v Praze.

Stávkující nesmí omezit práva jiných osob

Právo na stávku zaručuje zaměstnancům Listina základních práv a svobod.  Ta zároveň uvádí, že tohoto práva je možné se domáhat jen v mezích zákonů. V lednu 2002 řešil Nejvyšší soud případ údajného nucení učitelky, aby se zapojila do stávky. V rozsudku tehdy Nejvyšší soud konstatoval, že právo na stávku je sice zákonem zaručeno, stávkující nicméně nesmí omezit práva ostatních.

Blokádu by měli stávkující řádně nahlásit

„Ani skutečnost, že se někdo zúčastní stávky, jej neopravňuje k tomu, aby nad míru nezbytnou pro realizaci práva na stávku omezoval práva jiných osob,“ stanovil tehdy Nejvyšší soud.

Případná blokáda silnic a ulic se podle právníků netýká samotného práva na stávku, ale zákona o shromažďování. Pokud tedy odboráři hovoří o blokádách a protestních pochodech, měli by demonstraci řádně nahlásit a mít příslušná povolení. V opačném případě může policie nepovolené shromáždění rozpustit.

Omezte požadavky na sanitky, žádá záchranka

Záchranná služba prosí Pražany, aby si v pondělí rozmýšleli, zda opravdu potřebují volat rychlou záchrannou pomoc. „V souvislosti s vyhlášenou pondělní stávkou v pražské dopravě se obracíme na Pražany a návštěvníky metropole s prosbou o maximální omezení požadavků na výjezd našich posádek. Kromě vážných zdravotních potíží a život ohrožujících stavů vyhledejte, pokud je to možné, svého nejbližšího lékaře,“ řekla mluvčí záchranné služby Jiřina Ernestová.

Reklama

Související témata:

Související články

Škody za stávku v dopravě půjdou do miliard

Pokud by se dopravním odborům podařilo v pondělí zastavit veškerou dopravu v zemi, znamenalo by to pro českou ekonomiku škody v řádu miliard korun. V samotné...

Výběr článků

Načítám