Hlavní obsah

Policie může Bakalu před vyšetřovací komisi předvést, jen když bude v Česku

Novinky, ren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanecká vyšetřovací komise ke kauze OKD si chce policií nechat předvést podnikatele Zdeňka Bakalu, jelikož před poslance odmítl přijít vypovídat. Česká policie to ale může udělat, jen pokud bude Bakala na území České republiky, jinak je nutná mezinárodní spolupráce justičních orgánů. Bakala totiž dlouhodobě pobývá ve Švýcarsku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Bakala

Článek

„V případě, že by se nacházel v České republice, tak policie může tohoto člověka předvést tak, jak sněmovní komise chce. V případě, že se nachází v zahraničí, tak to Policie ČR udělat nemůže,” řekla Novinkám vrchní komisařka Policejního prezidia České republiky Eva Kropáčová.

Policie by tak mohla učinit, pouze pokud by byl na člověka vydán mezinárodní zatykač. Český policista v této situaci nemá v zahraničí žádné pravomoci a má stejnou pozici jako turista.

Jediný způsob, jak takového člověka vyslechnout, je cestou mezinárodněprávní pomoci v rámci justičních orgánů. V tomto případě by sněmovní vyšetřovací komise mohla požádat státní zastupitelství, aby kontaktovalo příslušné justiční orgány ve Švýcarsku, které by danou osobu vyslechly.

Bakalova investiční skupina RPG Industries koupila OKD od společnosti Karbon Invest krátce poté, co tato firma získala důlní společnost od státu. Členové komise mají prověřit převod státních akcií OKD do vlastnictví jiných osob, zejména prodej minoritního podílu v roce 2004. Komise se zaměřuje také na snížení základního jmění černouhelné společnosti ve druhé polovině 90. let, kterým stát přišel o možnost firmu kontrolovat. Předmětem poslaneckého zkoumání je také plnění závazků nabyvatelem akcií ze smlouvy z roku 2004 a příčiny úpadku OKD. Výsledky má předložit plénu na podzim.

Předvolání v tuzemsku

Podle ústavního právníka Aleše Gerlocha si v České republice mohou člověka předvolat orgány činné v trestním řízení, což jsou soudy, státní zastupitelství a policie. V méně obvyklých případech mohou o předvolání žádat i orgány státní správy. Záleží však na tom, zda je člověk předvolán jako obviněný, nebo jako svědek.

„Svědek může být předvolán, pokud je jeho účast z hlediska řízení důležitá z hlediska příslušného trestního řízení. Tady mají obdobnou pozici vyšetřovací komise, aby zjistily, co je předmětem řízení, tak potřebují vyslechnout určité svědky a ty můžou nařídit i předvést,” řekl Novinkám Gerloch.

Poslanecká vyšetřovací komise má podle Gerlocha obdobné postavení jako orgány činné v trestním řízení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám