Hlavní obsah

Policie má nový vrtulník za 215 milionů

Právo, Matěj Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Policisté z letecké služby v pátek dostali předčasný vánoční dárek. V hangáru mají zbrusu nový vrtulník Airbus H135, který i s výbavou stál 215 milionů korun. Stroj budou používat při pátrání po osobách, monitorování dopravy nebo k transportu zraněných.

Policejní vrtulník Video: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Vrtulník je vybaven nejmodernějšími přístroji. Jsou na něm namontované kamery, které dokáží záznamy ze vzduchu posílat policistům na zemi. Ti tak v přímém přenosu mohou sledovat nepřehledné situace.

Z nového stroje je lepší výhled a vrtulník také dokáže sám viset ve vzduchu, když má zapnutého autopilota. To starší stroje letecké služby neumějí.

„To je krok dopředu třeba při pátráních po osobách, kdy v noci dlouho visíme ve vzduchu,“ řekl Právu pilot a náměstek letecké služby Pavel Forst.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Nový vrtulník Letecké služby policie

Když hrozí námraza, nesmí do vzduchu

Piloti se tak podle něj mohou více soustředit třeba na zaměřování kamer do terénu. Policejní vrtulníky se dostanou do vzduchu několikrát za den. Služba se jich netýká pouze v okamžiku, když hrozí námraza anebo je omezená viditelnost.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Nový vrtulník Letecké služby policie

„To je jediné, co nás limituje. V podzimních a zimních měsících jsou dny nebo jejich části, kdy nelétáme,“ dodal Forst.

Pohotovost ale policisté drží nonstop. Základny mají v Praze a Brně. Celkem v hangárech stojí devět vrtulníků.

Výroba nejnovějšího modelu zabrala zhruba rok. Zajímavostí je, že každý z vrtulníků má ženské jméno. Poslední přírůstek policisté pojmenovali Ivanka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám