Hlavní obsah

Policie kvůli Čunkovi zkoumala seznam hostů Senátu

Právo, Jitka Götzová
PRAHA

Seznam návštěvníků Senátu v době, kdy se rozhodovalo o zbavení imunity Jiřího Čunka, si vyžádala policie, která šetří jeho korupční případ. Podle informací Práva byl motivem jednání policie intenzívní tlak lobbistů na jednotlivé senátory, aby Čunek k trestnímu stíhání vydán nebyl. Policii se podařilo seznam návštěvníků skutečně získat. Pracovník Senátu to však odskákal, neboť s ním byl tehdy vzápětí rozvázán pracovní poměr.

Článek

Pro zbavení imunity 7. února hlasovalo 38 ze 72 senátorů, Potřeba bylo nejméně 37. Zbavení imunity tedy prošlo jen těsně - o dva hlasy.

"Přišla žádost od policie o vydání jmenného seznamu osob, kteří přišli na plénum, když se jednalo o vydání Čunka. Dotyčný pracovník nejenže vyhověl, ale zaslal i jména všech lidí i se všemi osobními údaji, kteří ten den kohokoliv v této komoře navštívili," sdělil ve čtvrtek na dotaz Práva předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS).

Podle něj po konzultaci s Úřadem na ochranu osobních údajů přijala komora opatření, aby se to nemohlo opakovat. Dotyčný pracovník Senátu byl okamžitě propuštěn.

Členové výboru jednali "soukromě"

Celá tato kauza vyplula na povrch ve čtvrtek, po jednání senátního mandátového a imunitního výboru, kterého se chtěli zúčastnit Čunkovi advokáti. Vzhledem k tomu, že vydáním Čunka policii kauza je pro výbor oficiálně uzavřená, domluvili se členové podle šéfa výboru Jiřího Pospíšila (ODS) na následné "soukromé" schůzce.

"Informovali nás i o tom vyžádaném seznamu návštěvníků a sdělili nám, jak kauzu vidí oni," řekl Pospíšil Právu na adresu advokátů.

Členové výboru už před časem policii vytkli, že jim v žádostech o vydání senátorů nedává všechny informace. Neposkytla jim například informaci o tom, kdy bylo zahájeno vyšetřování předsedy a na čí podnět.

"My jsme si stěžovali, že nám nedala (policie) všechno, a to platí i nadále. K tomu výbor svolávat nemusíme, protože jsme se nové informace nedozvěděli. Jak to vypadá, chyba je na obou stranách," zdůraznil Pospíšil ke čtvrteční neformální schůzce.

Čunek to ve čtvrtek viděl nejdříve trochu jinak, když na adresu senátního výboru řekl novinářům: "Jeho závěry byly nebo ještě budou zřejmě velmi tvrdé směrem k policii. Myslím si, že přinutili policii, aby konala tak, jak konala." Měl tím na mysli obvinění svých svědků z křivé výpovědi. [celá zpráva]

Na následující dotaz Práva, jak může předjímat rozhodnutí imunitního výboru, Čunek uvedl, že se špatně vyjádřil. "Věřím, že ta reakce tvrdá bude, protože policie žádala doklady, které naprosto s vyšetřováním nesouvisí," uvedl Čunek.

Pospíšil soudí, že kauza se už nafukuje do "obludných rozměrů".

Reklama

Související témata:

Související články

Žalobce: Policisté Čunkovu kauzu nezmanipulovali

Policisté, kteří mají na starosti případ údajné korupce vicepremiéra a šéfa lidovců Jiřího Čunka, se během vyšetřování nedopustili žádného trestného činu....

Policie dala Čunkovi na spis víc času

Policie prodloužila vicepremiérovi a šéfovi KDU-ČSL Jiřímu Čunkovi termín, dokdy se musí seznámit s vyšetřovacím spisem ve své údajné půlmiliónové korupční...

Výběr článků

Načítám