Hlavní obsah

Policie kontroluje lidi a auta, důvodem je terorismus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Teroristická hrozba pro Českou republiku stále není minulostí. Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) v pondělí odpoledne uvedl, že opět byly "zpřísněny kontroly na určitých místech". Z bezpečnostních důvodů však neuvedl lokality, které stráží policisté.

Článek

Dojde ke zpřísnění kontroly osob a vozidel na některých místech," uvedl Langer bez dalších podrobností. "Je to poprvé, co Česká republika čelí tak konkrétní hrozbě, tak konkrétnímu riziku teroristického činu," prohlásil ministr už v sobotu.

Roman Skřepek z tiskového oddělení policejního prezidia uvedl, že vedení policie v pondělí upřesnilo některé úkony, které mají provádět policisté.

Kromě důkladnějších kontrol na některých místech v Praze kontaktovalo policejní prezidium všechny krajské policejní správy a požádalo je, aby policisté byli bdělí a všímaví a nepodceňovali náznaky možného ohrožení důležitých objektů. "K tomuto opatření se však nevztahuje žádné posílení služeb nebo počtu policejních hlídek, a jedná se tudíž o opatření preventivní," dodal Skřepek.

V Praze budou policisté hlídkovat až týden

Pražský primátor Pavel Bém (ODS) odhadl, že posílená bezpečnostní opatření v metropoli potrvají nejméně týden. Vláda je vyhlásila v noci na sobotu kvůli vážné hrozbě teroristického útoku. Na riziko útoku, které se týká výhradně hlavního města, upozornily kabinet zpravodajské služby.

Sociální demokraté chtějí v parlamentu jednat o způsobu, jakým vláda reagovala na hrozbu teroristického útoku. Předseda ČSSD Jiří Paroubek si myslí, že nejdřív se měla sejít bezpečnostní rada státu.

Občanští demokraté považují za neuvěřitelné, že Paroubek zneužívá napjaté situace k politickým útokům. Namítají, že tak vážné rozhodnutí je ve výlučné kompetenci vlády. Kabinet navíc rozhodoval hlavně o tom, jak o opatřeních bude informovat veřejnost, poznamenal Langer. "Jiří Paroubek nemá pravdu," řekl.

Od soboty hlídkují policisté v Praze. Policejní hlídky i příslušníci specializovaných útvarů střeží v Praze desítky objektů včetně ruzyňského letiště, nádraží a dalších budov, kde se shromažďuje větší množství lidí. Sledují také situaci v ulicích, strážníci dohlížejí na bezpečnost v městské hromadné dopravě.

Nejvíce měly být ohroženy židovské památky, útok se měl konat na židovský svátek Roš hašana, jenž letos slaví Židé od 22. do 24. září. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Židovská obec se obává útoku pomocí aut

Pražská Židovská obec už dlouhodobě upozorňuje ministerstvo vnitra, že ochrana jejich objektů není dostatečná. Podle analýzy Židovské obce z letošního...

Výběr článků

Načítám