Hlavní obsah

Policie chystá vznik Národní centrály proti organizovanému zločinu

• Aktualizováno

Česká policie chce začít budovat Národní centrálu proti organizovanému zločinu, v níž by bylo pět speciálních oddělení. Policisté by se zabývali organizovaným zločinem, terorismem, kyberkriminalitou, nejzávažnější hospodářskou kriminalitou a korupcí. Oznámil to ve středu policejní prezident Tomáš Tuhý. Pokud plány policie získají podporu, mohla by centrála začít fungovat v roce 2020.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Policejní prezident Tomáš Tuhý

Článek

Cílem vzniku centrály je podle Tuhého to, aby se vedl boj proti organizovanému zločinu z jednoho místa. Činnost policie by měla být efektivnější než nyní. Podobně podle Tuhého pracují i policejní sbory v jiných zemích.

Plánovaná reorganizace policie podle Tuhého navazuje na dřívější koncepci, která chce v příštích čtyřech letech zvýšit počet policistů o 4000, aby bylo ve sboru přes 44 tisíc lidí. Nabírání nových policistů by podle Tuhého mělo ovlivnit i vznik centrály proti organizovanému zločinu. "Pokud bychom policisty dobrali, tak jsem přesvědčen, že by se koncepce mohla naplnit v roce 2020," řekl Tuhý.

Již minulý týden se objevily informace, že nové plány policie mají za cíl sloučit dva elitní útvary - Útvar pro odhalování organizovaného zločinu a Útvar pro odhalování finanční kriminality a korupce. Tím by se měl vyřadit ze hry šéf ÚOOZ Robert Šlachta. Policejní prezident to ve středu odmítl. "Každý z manažerů má budoucnost v těchto útvarech. Pokud bude mít zájem (Šlachta) se podílet na spoluproblematice, kterou zabezpečuje, jeho místo je tam pevně zakotveno," řekl Tuhý. Připustil také, že by mohl postoupit do "vyšší úrovně".

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám