Hlavní obsah

Policie chce nabrat tři tisíce lidí

Právo, jkk

Vláda schválila záměr ministerstva vnitra navýšit v příštích třech letech počet policistů o tři tisíce. Prvních pět set míst by v tabulkách mělo přibýt už letos v dubnu. Policie se přitom s nedostatkem lidí potýká dlouhodobě.

Foto: Radek Plavecký, Město Říčany, Právo

Policisté při cvičném zásahu. Ilustrační foto

Článek

Většina nových policistů má nastoupit do regionů, výrazného posílení se dočká i dálniční policie. V regionálních složkách policie by podle informací ČTK mělo do roku 2023 přibýt 1754 míst. „Plním slib, že posílíme policisty tam, kde je třeba, tedy hlavně v krajích. 830 z nich posílí prvosledové hlídky, které v krajích zasahují u incidentů vyžadujících okamžitou reakci. Díky tomu zajistíme jejich zásah po celém Česku do 10 minut,“ přiblížil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Zhruba 300 míst by mělo být u krajských ředitelství zřízeno pro boj s nelegální migrací. V celostátních útvarech ministerstvo vnitra počítá s navýšením o 357 míst, 124 z nich by mělo přibýt v ochranných útvarech policie, které zajišťují ochranu prezidenta, ústavních činitelů nebo například zahraničních návštěv.

Dvakrát větší dálniční policie

Místa přibudou i v letecké nebo pyrotechnické službě. Zbylých 139 nových míst má sloužit k zajištění implementace vnitrostátních částí informačních systémů EU v oblasti spravedlnosti a vnitřních věcí (eu-INIS), která souvisí se závazky ČR vůči Evropské unii.

Policie navrhla obžalovat exradního Švachulu z korupce

Krimi

V příštích letech se o 750 míst rozšíří také stavy dálniční policie. Většina z nich začne sloužit na 14 nových vytvořených odděleních. Dnes je v Česku 21 dálničních oddělení policie. V těch bylo k letošnímu 1. lednu dohromady zřízeno 591 služebních míst.

Ministerstvo vnitra tím reaguje na zvýšení intenzity silničního provozu, zejména kamionové dopravy. „Rozšíření a rozvoj dálniční policie je zcela zásadní a nutný, protože policisté na dálnicích nedohlíží jen na bezpečnost a plynulost provozu, ale zajišťují veřejný pořádek, odhalují trestné činy nebo spolupracují při pátrání po osobách i věcech,“ dodal Hamáček.

Plány resortu vzhledem k dlouhodobým potížím policie přilákat nové lidi vypadají velmi optimisticky. Z dat k 1. lednu, která má Právo k dispozici, vyplývá, že policie má zhruba 43 tisíc služebních míst, k naplnění stavů však chybí téměř tři tisíce příslušníků. S plánovanými novými třemi tisíci místy tak policie bude potřebovat nabrat celkem šest tisíc nových policistů.

S nedostatkem lidí se policejní sbor potýká několik let. Zejména v době ekonomického růstu a vyšších platů v soukromé sféře není na trhu práce konkurenceschopná.

Policisté už si nemusejí kupovat boty za své. Prezidium nakoupilo 70 tisíc párů

Krimi

Podle policejních odborů jsou však za malou atraktivitou policejního sboru pro uchazeče o práci i další důvody. „Problémem je jednání nadřízených, nadbytečná byrokracie a řekněme nedostatečné docenění práce policistů. Nemají na co natáhnout nové příslušníky,“ přiblížil loni Právu předseda Unie bezpečnostních sborů Zdeněk Drexler.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám