Hlavní obsah

Policie chce kvůli terorismu koupit zbraně za 46 miliónů

Praha

Česká policie plánuje kvůli nebezpečí terorismu nakoupit zbraně v hodnotě 46 miliónů korun. Víc než tisícovkou krátkých a dlouhých zbraní chce obměnit a doplnit výzbroj svých speciálních jednotek a takzvaných prvosledových hlídek, které jsou vybaveny pro výjimečné situace. Vyplývá to z údajů zveřejněných ve Věstníku veřejných zakázek.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Policisté na pražském letišti

Článek

„Jedná se o druhou etapu přezbrojení a doplnění výzbroje speciálních jednotek a exponovaných složek Policie ČR v návaznosti na navýšení systemizovaných pracovních míst,” uvedlo policejní prezidium v zadání zakázky.

Mluvčí prezidia Ivana Nguyenová sdělila, že v první etapě přezbrojování exponovaných útvarů bylo dosud v průběhu desetiletí pořízeno zhruba 140 odstřelovačských pušek, 1100 samopalů a 1100 pistolí dohromady za zhruba 150 miliónů Kč.

Z aktuálního zadání ve věstníku vyplývá, že policie plánuje pořídit krátké i dlouhé střelné zbraně včetně příslušenství. Krátkých zbraní má být 527 za 5,9 miliónu korun, dlouhých 530 za víc než 40 miliónů korun.

Prezidium hodlá podle uváděné ráže nakoupit mimo jiné automatické zbraně německé firmy Heckler & Koch, na jejíž dodávky zbraní pro policii si předloni stěžovala uherskobrodská Česká zbrojovka. Policejní prezidium tehdy podle deníku E15 výtky odmítlo s vysvětlením, že pouze doplňuje počty zbraní ve výzbroji.

Policie přezbrojuje od přelomu století

K nové zakázce prezidium uvedlo, že policie s ohledem na nutnou unifikaci pořídí zavedené a v praxi osvědčené typy zbraní. „Nákup bude realizován v souladu s platnými předpisy,” dodala Nguyenová. Připomněla, že policie přezbrojuje už od přelomu století, kdy od České zbrojovky za stovky miliónů nakoupila 46 tisíc pistolí.

Nové zbraně dostanou spolu se speciálními jednotkami také prvosledové hlídky, které v Česku postupně vznikají a měly by jako první zasahovat proti pachatelům ohrožujícím střelnou zbraní více lidí. Jejich členové dostali zvláštní výcvik a k dispozici mají neprůstřelné vesty a přilby, samopaly a útočné pušky.

Hlídky byly vytvořeny v reakci na teroristické útoky ve světě i na loňskou tragédii v Uherském Brodě, kde starší muž zastřelil osm lidí a pak i sebe.

Ničit nebezpečné drony

Kvůli současné bezpečnostní situaci a možnému zneužití bezpilotních letounů ministerstvo vnitra nedávno vypsalo veřejnou zakázku na vývoj a testování mobilního zařízení, které by dokázalo nebezpečné drony odhalit, převzít nad nimi kontrolu nebo je zničit.

Přepokládaná hodnota zakázky je 58 miliónů korun. Nebezpečí zneužití dronů podle oznámení ve věstníku stále naléhavěji vnímá Útvar pro ochranu ústavních činitelů, který zajišťuje také bezpečnost důležitých mezistátních návštěv.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám