Hlavní obsah

Policejní reforma se odkládá

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Reforma policie, která rozhádala vládní koalici, se odloží z 1. července na 1. srpna. Novinářům to po jednání Bezpečnostní rady státu (BRS) řekl vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) podle Bělobrádka změny podepíše až po dohodovacím řízení koaličních špiček, které bude ve středu ráno.

Foto: Petr Horník, Právo

Spory o policejní reformu rozhádaly špičky vládní koalice. Zleva ministr financí Andrej Babiš, premiér Bohuslav Sobotka a vicepremiér Pavel Bělobrádek

Článek

„První závěr je, že pan ministr vnitra vyslyšel moji prosbu a odloží podpis až po jednání dohodovacího řízení, které bude ve středu. Druhá věc je, že policie se rozhodla, že odloží termín z 1. července na 1. srpna a bude vypořádávat podněty, které dali státní zástupci,“ uvedl v úterý večer po tříhodinové schůzce Bělobrádek.

Jednání bylo zřejmě plné emocí. Atmosféru, v jaké schůzka probíhala, nechtěl Bělobrádek rozebírat. „Nebudu to komentovat,“ pousmál se.

Musí být známá organizační struktura, vztahy nadřízenosti, podřízenosti a odpovědnosti jednotlivých orgánů
Pavel Zeman, nejvyšší státní zástupce

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman po schůzi rozvedl podněty, které by měla policie během měsíce vzít v potaz. Zásadní podle něj například je, aby se na živých kauzách, které jsou momentálně rozpracované, podílely stejné týmy. Takových kauz je nyní asi 400.

Foto: Petr Horník, Právo

Na jednání Bezpečnostní rady státu dorazil i vrchní státní zástupce Pavel Zeman.

„Dále musí být známá organizační struktura, vztahy nadřízenosti, podřízenosti a odpovědnosti jednotlivých orgánů a lidí v rámci struktury zejména ve vztahu ke státnímu zastupitelství,“ sdělil Zeman. Zároveň podotkl, že dodnes nezná obsah chystané reformy.

„Věcná rovina”

Jednání se ale podle Zemana podařilo vrátit do věcné roviny.

„Teď to bude o tom, abychom toho dokázali využít. Policejní prezidium garantovalo, že bude s připomínkami pracovat,“ řekl.

Průběh jednání nechtěl stejně jako Bělobrádek moc komentovat. „Já se k formě jednání nebudu vyjadřovat. Od emocí se oprostím,“ uvedl.

Do Strakovky dorazila Bradáčová i Ištvan

Mimořádného jednání BRS se kromě stálých členů a Zemana zúčastnila pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, její olomoucký kolega Ivo Ištvan, i ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) či policejní prezident Tomáš Tuhý.

Foto: Petr Horník, Právo

Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová přijíždí na jednání Bezpečnostní rady státu

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) chtěl, aby premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na radu pozval i odcházejícího šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Roberta Šlachtu. Předseda vlády ale prohlásil, že nebude ustupovat hnutí ANO.

Reklama

Související články

Šlachta skončil v čele ÚOOZ

Šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta rezignoval. Podle informací České televize to oznámil po jednání na policejním prezídiu....

Výběr článků

Načítám