Hlavní obsah

Policejní prezident žádá svolání Bezpečnostní rady státu

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Policejní prezident Tomáš Tuhý požádal premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) o svolání Bezpečnostní rady státu kvůli zpochybňování plánované reorganizace útvarů policie. Vedení policie si za reorganizací stojí a odmítá, že by měla vést k maření vyšetřování některých kauz.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Policejní prezident Tomáš Tuhý na páteční tiskové konferenci

Článek

Tuhý odmítl spojovat manažerská rozhodnutí s vyšetřováním starých i současných kauz. Ohradil se rovněž proti snaze reorganizaci kriminalizovat.

Postup Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, které hodlá vedení policie vyslechnout kvůli možnosti, že reorganizace měla vést k odstranění šéfa Útvaru pro boj s organizovaným zločinem (ÚOOZ) Roberta Šlachty, je podle Tuhého podivný.

Státní zástupci prý kritizují reorganizaci podobně jako někteří z policistů, kteří se proti ní vymezili. Šlachta v pátek kvůli nesouhlasu s reorganizací rezignoval. [celá zpráva]

Podle Tuhého jde „o pokus a snahu jednoho orgánu výkonné moci účelově ovlivnit nezávislé rozhodování jiného orgánu státní moci”. Požádal proto Sobotku o svolání Bezpečnostní rady státu, neboť situaci považuje za vážnou.

Reorganizace prý byla připravena nezávisle a profesionálně. Stávající šéfové dotčených útvarů prý mohli pokračovat.

Dotazy vedení policie na tiskové konferenci nepřipustilo.

Šéf protikorupční policie Jaroslav Vild, jehož útvaru by se měly změny rovněž dotknout, odpoledne uvedl, že se o plánu na reorganizaci dozvěděl před několika týdny. Odmítá tvrzení, podle nichž jeho útvar pracuje špatně.

Související témata:

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám