Hlavní obsah

Policejní platy porostou málo a jen někomu

Právo, Jakub Troníček

Policisté ani hasiči a další příslušníci ozbrojených sborů si zřejmě příští rok na platech příliš nepřilepší. Proti odbory požadovanému pětiprocentnímu plošnému navýšení tarifů totiž jejich mzdy podle ministerstva vnitra porostou jen o procenta dvě a také zdaleka ne všem.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

Podle šéfa resortu v demisi Martina Peciny by se ale každopádně mělo navýšení týkat spíše řadových policistů než jejich nadřízených důstojníků.

Kolik přesně vnitro na platy příslušníků dostane, zatím není jasné. „Rozdělovat se bude tak, aby byly odstraněny některé dis­proporce,“ poznamenal k tomu mluvčí resortu Vladimír Křivka. Narážel tak na fakt, že kvůli razantním rozpočtovým škrtům se v posledních letech některým policistům plat výrazně snížil.

Deklarace a přísliby úřednické vlády jsou ty tam a pokračuje tendence platového navýšení od nuly k nule.
šéf policejních odborů

Proti návrhu se ostře ohradil Nezávislý odborový svaz policie, podle kterého návrh rozpočtu jen pokračuje v dosavadních neadekvátních úsporách. „Deklarace a přísliby úřednické vlády jsou ty tam a pokračuje tendence platového navýšení od nuly k nule, tedy reálně do minusu,“ konstatoval šéf policejních odborů Milan Štěpánek.

Policisté jsou připraveni k protestním akcím 

Zároveň přitom naznačil, že policisté jsou připraveni i k protestním akcím. „Veškeré snahy o argumentaci se jeví jako zcela zbytečné. Proto oslovujeme všechny naše kolegy a kolegyně, příslušníky a občanské zaměstnance bezpečnostních sborů, aby byli připraveni společně se ohradit proti dalšímu pohrdání jejich službou a prací,“ nechal se slyšet Štěpánek.

Zda budou policisté skutečně v případě schválení návrhu rozpočtu v nynější podobě demonstrovat, nicméně nepotvrdil. O dalších krocích chtějí odboráři veřejnost teprve informovat.

Související téma

Foto: Petr Horník, Právo

Martin Pecina (ČSSD)

Naposled policisté spolu s hasiči demonstrovali v roce 2009, když protestovali právě proti tehdy chystanému čtyřprocentnímu snížení tarifních platů. Akce na Palachově náměstí se tehdy podle odhadů odborářů účastnily zhruba tři tisícovky lidí. Policisté ani hasiči a další příslušníci ozbrojených sborů nesmějí ze zákona stávkovat, demonstrovat ale mohou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám