Hlavní obsah

Policejní odborář Buřič k Lessymu: Přijde mi to připravené

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nečekané odvolání policejního prezidenta Petra Lessyho okamžitě zburcovalo odboráře, kteří policejního šéfa intenzivně podporovali. Unie bezpečnostních složek ministerstva vnitra (UBS) svolala už na středeční podvečer do Prahy celorepublikový výbor.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda UBS Zdeněk Buřič

Článek

„Přijde mi to celé připravené. Víc bych zatím nechtěl říkat,“ řekl Právu předseda UBS Zdeněk Buřič. S komentářem si počká na výsledek jednání kolegů, kteří se do hlavního města narychlo sjíždějí ze všech koutů republiky.

„Svoláni jsou všichni předsedové základních organizací unie a na této - de facto valné hromadě - se rozhodne, co dál,“ podotkl Buřič. „Možností je celá řada od nicnedělání až po nějaké radikální kroky. Nic bych ale nechtěl říkat dopředu, dokud se fyzicky nesejdeme a nedomluvíme,“ dodal předseda.

Osobně ho zaskočila zejména rychlost, s níž ministerstvo vnitra na obvinění Lessyho zareagovalo, a to hned vyhazovem od sboru. „Reakce, a to i na trestní stíhání, bývá otázkou několika týdnů,“ míní Buřič.

Proti Červíčkovi nic nemáme

Sám už má také na čtvrtek dohodnutou schůzku s novým policejním prezidentem Martinem Červíčkem. „K jeho osobě nemohu říct ze zkušenosti nic negativního. Ale samozřejmě ten jeho způsob jmenování do funkce a ty okolnosti se mi zdají trochu nešťastné,“ podotkl Buřič.

Unie bezpečnostních složek uspořádala letos v červenci petiční akci na podporu Lessyho, který se kromě ministra vnitra Jana Kubiceho dostal do křížku i s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09), jehož obvinil, že mu do telefonu vyhrožoval kvůli vyšetřování nákupu vojenských letounů CASA. Důkaz v podobě nahrávky však Lessy dodnes nepředložil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám