Hlavní obsah

Policejní auta budou nadupaná špičkovou elektronikou za 300 miliónů

Právo, Jakub Troníček

Policejní auta by měla být od příštího roku doslova prošpikovaná nejmodernější elektronikou. Speciální kamery, počítače, dotykové monitory, navigace nebo vysílačky budou stát více než čtvrt miliardy korun a jejich nákup chce vedení resortu financovat z evropských fondů. Kompletní zařízení bude v každém autě mimo jiné fungovat i jako „černá skříňka“, která bude dokumentovat jeho pohyb i dění v okolí.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Aktivně vyhledávat například kradená auta v provozu však nebude moci. Podmínkou poskytnutí těchto peněz totiž je, že budou sloužit pouze k prevenci.

Celkově se počítá s nákupem necelých dvou tisíc kompletů, které budou využívat hlavně hlídky dopravní a pořádkové policie.

„Dlouho připravovaný projekt na nákup lokalizačních a záznamových zařízení bude financován v rámci Integrovaného operačního programu schváleného Evropskou komisí. Zahrnuje vybavení policie technologiemi tak, aby byla zaručena její akceschopnost, efektivita a vysoká mobilita,“ řekl k tomu Právu mluvčí ministerstva vnitra Pavel Novák.

Nová elektronika v policejních autech bude mít za úkol podle jeho výčtu získávání, sběr, přenos, ukládání, zpracování, distribuci a zabezpečení dat.

Kamery budou umístěny za čelním a zadním sklem vozidla
Pavel Novák, mluvčí ministerstva vnitra

A o co jde konkrétně? V autech má být nově kromě moderních vysílaček především centrální počítač s dotykovým monitorem, přes který bude moct hlídka provádět lustrace, ale také si posílat data s operačním střediskem.

Nakupovat se budou i nové GPS navigace, servery pro ukládání pořízených záznamů a také kamery. „Ty budou umístěny za čelním a zadním sklem vozidla. Budou vybavené pevným, širokoúhlým objektivem bez možnosti vlastního nastavení posádkou vozidla. Jsou určené k získání přehledu situace před a za vozidlem,“ uvedl Novák.

Celkem má nová technika přijít na necelých 300 miliónů korun, pětaosmdesát procent, tedy čtvrt miliardy, má přitom jít z evropských fondů. Zbylých 44 miliónů půjde podle Nováka z rozpočtů jednotlivých krajských policejních ředitelství.

Právě krajští policejní šéfové teď mají čas do konce léta, aby předložili konkrétní projekty na pořízení nových technologií ve svých regionech. Týká se to podle Nováka všech, kromě metropole Prahy, kde financování z evropských fondů není možné. V hlavním městě se tak nákup bude hradit plně z rozpočtu.

Celkově v současné době policie provozuje zhruba 2600 aut v policejních barvách a s majáky, necelé dvě tisícovky nových technologických kompletů tak mají pokrýt velkou většinu. Část vozů už se lokalizačním a záznamovým zařízením vybavovala v rámci projektu P1000 za ministra vnitra Ivana Langra (ODS).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám