Hlavní obsah

Polámala se na rozbitém chodníku, vysoudila 130 tisíc

Právo, Jindřich Ginter

Města, obce, ale i soukromníci by měli brát vážně údržbu veřejných chodníků, které mají ve svém vlastnictví. Nejen tu zimní, jako je odhrabávání sněhu a odstraňování námrazy. Jde ale třeba i o díry. Když se v nich někdo zraní, neodbyde se to automaticky už jen tak, že měl dávat pozor, když kličkoval po rozbité cestě. Zraněný si může vysoudit pěkný ranec peněz.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Mnozí právníci se totiž specializují právě na žaloby o odškodňování a tyto kauzy cíleně vyhledávají a jsou mnohdy úspěšní. Ukazuje to i nedávný případ Marcely Králíkové z Ústí nad Labem.

Venčila psa deset metrů od domu, kde bydlí. Na nohou měla běžné sportovní boty. Podvrtla si nohu na rozbitém chodníku navazujícím na silnici a spadla do díry, která byla plná vody od deště. Svědci přivolali záchranku.

Utrpěla tříštivou zlomeninu obou kotníků, prodělala operaci. O úrazu informovala městský úřad, který paní Králíkové poslal formulář k úrazům na chodnících a dodal, že ho musí do měsíce od úrazu vyplněný zaslat zpět.

„Z důvodu operací a nehybnosti ale tuto lhůtu minula. S městem se nepodařilo mimosoudně domluvit, proto jsme podali žalobu. Případ jsme vyhráli,“ sdělil Právu advokát Petr Novák z projektu Vasenaroky.cz.

Ústí nad Labem, městská část Neštěmice zaplatila paní Králíkové na základě elektronického platebního rozkazu na konci loňského října 131 075 korun.

Opilí nemají šanci

Jen Vasenaroky.cz podaly během posledních dvou let přes padesát žalob kvůli úrazům na chodnících. Právníci z tohoto projektu odhadují, že celkově bylo v tomto období podáno na sto žalob.

Na internetu lze najít další obdobné nabídky advokátů zastřešené pod nejrůznějšími názvy jako „centra pro odškodnění“ či „pomoc poškozeným“.

Podání žaloby by mělo vždy předcházet podání písemné žádosti na město a snaha o mimosoudní dohodu.

Města se vyplácení odškodnění brání

Města a obce se pochopitelně vyplácení odškodnění brání. Jsou sice pojištěny na takové případy, ale likvidátoři pojišťoven a právníci města pak zkoumají, zda si poškozený k úrazu nepřispěl hlavně sám.

Například zda nešel z hospody nebo baru, neměl naváto nebo zda se nejedná o podvod. Tedy zda k úrazu nepřišel jinde a nesnaží se z města vytřískat samoúčelně nějaké peníze jen proto, že chodníky nejsou zrovna v nejlepším stavu.

Pojišťovny podle informací Práva registrují i takové pojistné podvody, kdy staré úrazy nebo úplně vymyšlené se snaží někteří klienti uplatnit, a to v některých případech i s pomocí lékařů. Většinou se jedná o úrazové pojistky. Když neuspějí pohádkáři rovnou u pojišťovny, mohou to logicky zkoušet na obec.

Šance tu je

Pokud je ale situace dobře zdokumentovaná, na místě byla záchranka, vyloučí se nezodpovědné chování, tak pak šanci získat peníze z pojistky města jako satisfakci poškozený má. A nejen v zimě.

Jak žádat město o odškodnění
V případě úrazu na chodníku může podat poškozený písemnou žádost o odškodnění za úraz odboru evidence, správy a využití majetku.
K této písemné žádosti uvede poškozený datum, čas, kdy a k jakému úrazu došlo, na kterém místě (ulice, č. p., nejlépe označením místa úrazu v mapě, plánek místa úrazu).
Uvede jména svědků s kontaktní adresou, fotodokumentaci místa úrazu.
K žádosti přiloží kopii lékařské zprávy.
Zdroj: Městská část Praha 7

Reklama

Výběr článků

Načítám