Hlavní obsah

Poláci museli prchnout z observatoře na Sněžce, budova hrozila zhroucením

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Špindlerův Mlýn

Záchranáři museli ve čtvrtek evakuovat personál Polské boudy na Sněžce. Objektu s vrcholovou observatoří začaly praskat stěny, kroutit se podlahy a nešla otevírat okna. Personál před možnou katastrofou varoval silný praskot.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Vrchol Sněžky

Článek

"Šlo o záležitost polské Horské služby. My jsme nezasahovali," podotkl Pavel Jirsa z krkonošského ústředí Horské služby ve Špindlerově Mlýně. Přítomnost záchranářů si vyžádalo nepřející počasí, které způsobilo uzavření řetězy chráněné cesty z vrcholu nejvyšší české hory k bývalé Obří boudě.

"Ještě v pátek nemohla jezdit ani lanovka," přiblížil zástupce šéfa společnosti Lanová dráha Sněžka Jiří Brož. Objekt vrcholové boudy starý skoro čtyřicet let začal nečekaně praskat patrně kvůli nenadálému sesuvu půdy a povětrnostním podmínkám. Konstrukcí objektu mohla pohnout i možná dva metry silná námraza obepínající boudu jako ledový krunýř.

"Když jsme se to dověděli, jeden z našich lidí tam v pátek ráno vyrazil, ale bouda už byla prázdná. Zvenčí nebylo kvůli silnému ledovému krunýři nic vidět," dodal Brož. Stav boudy sloužící jako restaurace a stanice Meteorologického ústavu ve Wroclawi nyní musí posoudit odborníci. Loni nově otevřená Česká poštovna v těsném sousedství Polské boudy zůstala neporušena.

Informace meteorologů z observatoře na Sněžce jsou nezbytné pro horskou službu i pro turisty, kteří se vydávají na horské výlety. Bez předpovědi počasí v oblasti Sněžky by mohla být zavřena tamní turistická stezka. Rozhodnout o tom by musela polská správa Krkonošského národního parku ve spolupráci s kolegy z národního parku Čech. Meteorologové sice část nezbytných přístrojů umístili do vedlejšího objektu, není ovšem jisté, zda okolnosti dovolí obnovit činnost meteorologické stanice.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám