Hlavní obsah

Pokutu za inzerát se Sobotkou v buldozeru soud zrušil

Pokutu, kterou v roce 2017 udělil Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí (ÚDHPSH) České asociaci satelitních operátorů, zrušil Krajský soud v Brně. Pokutu ve výši 23 000 korun asociace dostala za to, že v květnu 2017 zveřejnila inzerát s karikaturou tehdejšího premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) v buldozeru. Úřad to vyhodnotil jako zapojení do předvolební kampaně.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý premiér Bohuslav Sobotka

Článek

Asociace, která se karikaturou vymezovala proti novele zákona o elektronických komunikacích, rozhodnutí soudu přivítala.

„Mám radost. Ani jsme nečekali, že by to mohlo dopadnout jinak, protože podle našeho názoru to úřad neposoudil dobře. Zatím nemáme to rozhodnutí a nevíme, na základě čeho to soud zrušil, ale je to rozhodně dobře. Nebylo to o penězích, ale o principu,” řekl člen představenstva asociace Patrik Brom.

Úřad zatím nemá oficiální rozhodnutí, a proto se nemůže vyjádřit, řekla jeho mluvčí Linda Hrubešová.

Soud vrátil věc úřadu k dalšímu řízení, úřad musí asociaci uhradit náklady řízení přes 15 000 korun. Proti rozhodnutí se může bránit kasační stížností. „Zatím nám žádné rozhodnutí nepřišlo, takže do té doby se nemůžeme oficiálně vyjádřit,” uvedla Hrubešová.

Odůvodnění soud ve zkráceném vyhotovení rozsudku neuvedl. „Rozsudek dosud nebyl doručený účastníkům řízení, a proto nelze nic bližšího sdělit,” napsala zastupující mluvčí soudu Miroslava Klusová.

Úřad vytkl asociaci účast na volební kampani bez předchozí registrace ve zvláštním registru třetích osob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám